استادیوم های قطر

راهنمای سفر 18 تیر ، 1401 5 دقیقه

پس از سال‌ها آماده‌سازی، برنامه جام جهانی ۲۰۲۲ قطر که یکی از مورد انتظارترین رویدادهای جهانی امسال است سرانجام به افتتاحیه نزدیک شدیم. مسابقات چهارساله بین‌المللی فوتبال مردان قرار است از ۲۱ نوامبر تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ یعنی ۳۰ آبان تا آذر در قطر برگزار شود. از زمانی که فیفا اعلام کرده قطر میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ خواهد بود، آماده‌سازی‌‌ها در این کشور برای پذیرایی از مسافران تور جام جهانی قطر آغاز شده‌اند. یکی از اصلی‌ترین بخش‌های آماده‌سازی به افتتاح ورزشگاه‌های بزرگ مطابق با تمامی استانداردهای لازم تعلق دارد. در مجموع ۸ استادیوم برای این منظور در قطر در نظر گرفته شده است که این مقاله را به بررسی و معرفی تک تک آن‌ها اختصاص داده‌ایم.

 

استادیوم الثومه قطر (Al Thumama Stadium)

طراحی استادیوم الثومه که در ۱۲ کیلومتری جنوب دوحه قرار دارد، به وضوح فرهنگ عرب را از طریق نمای خود به نمایش می‌گذارد و اگر آشنایی با قطر داشته باشید، به خوبی این نماد استادیوم را درک می‌کنید علاوه بر طراحی آن، منطقه اطراف پروژه اهمیت معماری زیست‌ محیطی و بافتی را مورد توجه قرار داده است. به طوری که کل پروژه بر اساس گواهینامه ۴ ستاره سیستم ارزیابی پایداری جهانی (GSAS) طراحی و ساخته شده است. به طوری که آب مورد استفاده آن برای آبیاری مناطق سبز با نهایت صرفه‌جویی و به کمک تکنولوژی‌های نوین دنیا انجام می‌شود. ۵۰۰۰۰ متر مربع از مساحت پارک با استفاده از درختان بومی تزیین شده‌اند. این مساحت حدود ۸۴ درصد از مساحت کل آن را شامل می‌شود. این ورزشگاه در چهل و نهمین دوره فینال امیر کاپ در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۱ افتتاح شد. مطابق برنامه جام جهانی قطر یکی از بازی‌های ایران در جام جهانی، یعنی مسابقه بین ایران و آمریکا در استادیوم الثومه برگزار خواهد شد.

استادیوم الجنوب قطر(Al Janoub Stadium)

در سال ۲۰۱۳، زاها حدید به عنوان معمار برای کار در کنار AECOM برای طراحی و ساخت استادیوم الجنوب (که قبلاً به عنوان استادیوم الوکره شناخته می‌شد) انتخاب شد. این طرح که در الوکره، یکی از قدیمی‌ترین مناطق مسکونی جنوب دوحه ساخته شده در یک مکان فرهنگی غنی با میراث باستانی بسیار ارزشمند  و البته در مسیر جاذبه‌های گردشگری قطر قرار دارد. نکته جالب توجه اینکه در طراحی این بنا از تاریخچه غواصی مروارید، ماهیگیری و قایق‌های سنتی شهر الهام گرفته‌اند. این ورزشگاه ۴۰ هزار نفری در ۱۶ می ۲۰۱۹ همزمان با فینال امیر کاپ افتتاح شد. گفته می‌شود پس از جام جهانی، ظرفیت ورزشگاه به ۲۰۰۰۰ نفر کاهش می‌یابد و صندلی‌های اضافی به دیگر پروژه‌های توسعه فوتبال در خارج از کشور اختصاص داده می‌شود. امکانات رفاهی و تفریحی و همچنین مدرسه، سالن رویدادها، زمین دوچرخه‌سواری، اسب سواری و پیست‌های دویدن از جمله امکانات جدیدی هستند که در حال حاضر در کنار استادیوم برای اطمینان از استفاده طولانی مدت از آن در حال توسعه هستند.

استادیوم آل بیت (Al Bayt Stadium)

استادیوم ال بیت با الهام از چادرهای سنتی عشایری با ظرفیت ۶۰۰۰۰ نفری ساخته شده و قرار است میزبان بازی افتتاحیه جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ باشد و قطعا مسافران تور جام جهانی ۲۰۲۲ این زیبای دیدنی را می‌بینند. این استادیوم در شهر شمالی الخور، یکی از شهرهای قطر که به دلیل غواصی و ماهیگیری مروارید معروف است، واقع شده است. در جای جای طراحی این استادیوم می‌توانید شاهد تاریخچه قطر و البته معماری مدرن آن در کنار یکدیگر باشید. چرا که این استادیوم مانند چادرهای عشایر طراحی شده است. پروژه ساخت این بنا در سال ۲۰۱۴ آغاز شده و افتتاح آن در سال ۲۰۲۰ صورت گرفت. گفته می‌شود ظرفیت آل بیت نیز بعد از اتمام مسابقات جام جهانی کاهش یافته و صندلی‌های اضافی آن به کشورهای دیگر اهدا خواهند شد.

استادیوم احمد ابن علی قطر (Ahmad bin Ali Stadium)

استادیوم احمد ابن علی که محل استقرار یکی از مشهورترین تیم‌های فوتبال قطر در شهر الریان است، با تلفیقی از نمادهای فرهنگی و سنتی قطر طراحی شده است. یکی از ویژگی‌های اصلی طراحی، نمای مواج آن است که از الگوهایی ساخته شده که جنبه‌های مختلف کشور را مانند اهمیت خانواده، زیبایی کویر، گیاهان و جانوران بومی و همچنین تجارت محلی و بین المللی مشخص می‌کند. ظرفیت این استادیوم قطر ۴۰۰۰۰ نفر بوده و تماشاگران در طول مسابقات از طریق یک سایبان سبک وزن و سیستم‌های خنک کننده از گرمای قطر در امان خواهند بود. به همین دلیل به تمام میهمانان تور قطر جام جهانی توصیه می‌شود که بدون در نظر گرفتن آب و هوا در این کشور، حتما قوانین پوشش در قطر را رعایت کنند و با خیال راحت به استادیوم‌ها بروند. این ورزشگاه که به عنوان دروازه کویر شناخته می‌شود، درهای خود را در دسامبر ۲۰۲۰ در فینال امیر کاپ به روی تماشاگران باز کرد. استادیوم احمد ابن علی میزبان مسابقات جام جهانی ایران – ولز خواهد بود.

استادیوم اجوکیشن سیتی قطر (Education City Stadium)

استادیوم اجوکیشن سیتی که در مرکز پر جنب و جوش دانش و نوآوری قطر قرار دارد، توسط امکانات دانشگاهی و سازمان‌های ورزشی احاطه شده است. با توجه به موقعیت خاص آن در شهر آموزشی و البته قوانین کشور قطر، این سازه با تمرکز زیادی بر دسترسی آسان تماشاگران و بازیکنان به آن طراحی شده است. گفته می‌شود حین حفاری‌ها در حین ساخت و ساز این استادیوم قطری، سنگ‌هایی را کشف کرده‌اند که قدمت آن‌ها به ۲۰ تا ۳۰ میلیون سال قبل می‌رسد. این کشف آنها را مجبور کرد تا ۱۷ متر پایین‌تر حفاری کنند، بنابراین زمین فوتبال در زیر سطح دریا قرار داشته و به همین دلیل دمای هوا در آن پایین‌تر است. این نما دارای الگوهای مثلثی است. طراحی این الگوها طوری انجام شده که به نظر می‌رسد در طول روز با حرکت خورشید در آسمان تغییر رنگ می‌دهند. این پروژه در سال ۲۰۱۴ برنامه‌ریزی شده و در سال ۲۰۲۰ به طور کامل به روی عموم باز شد.

استادیوم 974 قطر (Stadium 974)

استادیوم ۹۷۴ که پیش از این با نام راس ابو عبود شناخته می‌شد، به عنوان یکی از خلاقانه‌ترین طرح‌های استادیوم در بین ۸ سازه در نظر گرفته شده برای برگزاری مسابقات جام جهانی معرفی می‌شود. عدد ۹۷۴ در نام‌گذاری این استادیوم هدف‌مند انتخاب شده است. ۹۷۴ کد شماره گیری بین‌المللی قطر و همچنین تعداد کانتینرهای حمل و نقل مورد استفاده در ساخت این پروژه است. این سازه در ساحل غربی خلیج دوحه قرار دارد. از آنجایی که این استادیوم ۴۰۰۰۰ نفری عمدتا از کانتینرهای حمل و نقل ساخته شده پس از اتمام جام جهانی به طور کامل تخریب خواهد شد.

استادیوم بین المللی خلیفه قطر(Khalifa International Stadium)

استادیوم بین‌المللی خلیفه که در سال ۱۹۷۶ در الریان ساخته شد، از جمله استادیوم‌های قدیمی قطر به شمار می‌رود که پیش از این هم مسافران تور قطر با آن آشنا شده‌اند. این استادیوم در طول سال‌ها میزبان بسیاری از بازی‌های مهم آسیایی، جام خلیج‌عربی و جام ملت‌های آسیا بوده است. البته ظرفیت آن به مناسبت برگزاری مسابقات جام جهانی قطر ۲۰۲۲ به ۴۰۰۰۰ نفر افزایش یافته و سیستم تهویه و خنک‌کننده آن نیز بازسازی شده است. این سازه شامل یک سقف منفرد برای پوشاندن قسمت‌های نشیمن است. همچنین دارای فودکورت با شعبی از رستوان‌های زنجیره‌ای بین‌المللی، فروشگاه‌ها، اتاق‌های چند منظوره، سالن‌های VIP، موزه و یک مرکز بهداشتی است. بعد از اعمال تغییرات فوق این استادیوم قطر دوباره در سال ۲۰۱۷ افتتاح و بازگشایی شد. استادیوم بین‌المللی خلیفه از جمله استادیوم‌های میزبان مسابقات ایران در جام جهانی است. در برنامه جام جهانی قطر مشخص شده که بازی ایران – انگلیس در این استادیوم برگزار شود.

استادیوم لوسیل قطر(Lusail Stadium)

استادیوم لوسیل با ظرفیت ۸۰۰۰۰ نفر، بزرگترین ورزشگاه در بین استادیوم‌های قطر است که گفته می‌شود، میزبان فینال جام جهانی ۲۰۲۲ قطر خواهد بود. این طرح از تداخل نور و سایه که در فانوس فنار دیده می‌شود الهام گرفته شده است. فرم ساختاری و نمای آن منعکس کننده نقوش پیچیده هنر و قطعات مبلمان است که در سراسر جهان عرب و اسلام در طول تمدن‌های اولیه یافت می‌شود. در نقطه به نقطه طراحی و ساخت استادیوم لوسیل از نیازهای انسانی و قوانین حفاظت محیط زیست بهره برده‌اند. پس از پایان مسابقات جام جهانی قطر ۲۰۲۲، این استادیوم به یک مرکز اجتماعی چند منظوره با مدارس، مغازه‌ها، کافه‌ها، امکانات ورزشی و کلینیک‌های بهداشتی تبدیل می‌شود. استادیوم لوسیل در پایان سال ۲۰۲۱ افتتاح گردید و جز ورزشگاه‌های تازه تاسیس کشور محسوب می‌شود. که خود به‌تنهایی هم یکی از دیدنی‌هایی است که به مسافران تور جام جهانی قطر پیشنهاد می‌شود، در کنار رفتن به مراکز خرید قطر حتما به آن سری بزنند و این زیبای شگفت‌انگیز را از نزدیک ببینند. 

منبع

مشاوره رایگان