معرفی انواع ویزا
احتمالاً بارها در مورد ویزاهای مختلف چیزهایی شنیدهاید، اما اگر مانند اکثر افراد فکر میکنید که در این خصوص نیاز به کسب اطلاعات بیشتری دارید مقاله بسیار مناسبی را برای مطالعه انتخاب کردهاید. کشورها برای مسافرانی که قصد ورود به مرزهای خود را دارند با توجه به هدف مسافرتی آنها ویزاهای مختلفی را در نظر گرفتهاند. بنابراین گردشگران تور خارجی باید قبل از برنامهریزی و اقدام به سفر یکی از مهمترین مدارک مورد نیاز یعنی ویزا را به عنوان اجازه ورود به خاک کشور دیگر در دست داشته باشند. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا شما را با انواع ویزا و نکات مهمی که باید در مورد هر کدام از آنها بدانید آشنا کنیم.
ویزا چیست؟
قبل از پرداختن به معرفی هر کدام از انواع ویزا بهتر است تا تعریف کوتاهی از آن داشته باشیم. به صورت خلاصه و ساده میتوان گفت که ویزا اجازهای است که کشورهای خارجی برای ورود مسافران از دیگر کشورها صادر میکنند. بنابراین بدون اخد ویزا از مقصد گردشگری خارجی وارد شدن به آن غیر ممکن خواهد بود. البته ناگفته نماند که تمامی کشورها از همه مسافران درخواست ویزا نمیکنند. این موضوع به رابطه سیاسی بین دو کشور مبدا و مقصد مربوط بوده، مثلا شرایط برای دارندگان معتبرترین پاسپورتهای جهان، قطعا متفاوت است. بنابراین متقاضیان تور خارجی پیش از آماده شدن به سفر باید اطلاعات لازم را در مورد این موضوع به دست آورند.
آشنایی با انواع ویزا
ویزا به عنوان یک الزام جهانی که بین کشورهای دنیا وضع شده یکی از مهمترین مدارک هر سفر خارجی است. به عبارتی وضعیت ویزای شما تعیین کننده توانایی شما برای سفر است. اما موضوع مهمی که وجود دارد، تنوع بسیار بالای انواع ویزاها است. به این صورت که هر مسافری با توجه به هدفی که از سفر دارد باید نوع خاصی از ویزا را تهیه کند. مثلا ویزایی که برای سفر دریافت میکنید با ویزایی که برای کار به یک کشور خارجی میروید متفاوت خواهد بود. برای درک بهتر در ادامه به معرفی تک تک این ویزاها میپردازیم:
- ویزای توریستی (Tourist Visa)
ویزای توریستی به دارندگان این امکان را میدهد تا برای تفریح و گردشگری وارد کشور دیگر شوند. دارندگان این ویزا معمولاً مجوزهای سفر کوتاه مدت یا به عبارتی سفر با تور خارجی را به دست میآروند و معمولا به صورت ۳۰ روزه یا حداکثر ۹۰ روزه ارائه میگردند. پس اگر تنها هدف شما از سفر به یک کشور خارجی گشت و گذار و بازدید از جاذبههای گردشگری آن است، ویزای توریستی گزینهای است که باید به سراغ آن بروید.
- ویزای تجاری (Business Visa)
ویزای تجاری معمولاً به دارنده اجازه میدهد تا در جلسات و مذاکرات تجاری، کنفرانسها و نمایشگاهها شرکت کند و قراردادهایی را مرتبط با کار در کشور دیگری تنظیم کند. البته توجه داشته باشید که با در دست داشتن ویزای تجاری شما اجازه کار در این کشور را نخواهید داشت.
- ویزای کاری (Work Visa)
ویزای کار به دارنده اجازه میدهد تا وارد کشور دیگری شده و در آنجا شغلی را انتخاب کند. انجام کار با پرداخت مزد در خارج از کشور تنها با در دست داشتن ویزای کاری قانونی است. معمولا دریافت ویزای کار در مقایسه با دیگر انواع ویزا سختتر است. چرا که دولتها بیشتر تمایل دارند تا فعالیت اقتصادی در کشور توسط شهروندان خود آنها هدایت شود. به عنوان یک نکته کلیدی ناگفته نماند که ویزای کاری میتواند ماهیت مهاجرتی نیز داشته باشد.
- ویزای ترانزیت (Transit Visa)
گاهی اوقات شما برای وارد شدن به کشور مقصد نیاز دارید تا از خاک یک کشور دیگر عبور کنید. این موضوع که بیشتر در سفرهای زمینی دیده میشود موضوع بسیار مهمی است که گردشگران باید به آن توجه داشته باشند. البته برخی از پروازها نیز به صورت دو مقصده انجام میشود. در چنین شرایطی مسافرانی که دوست دارند اجازه خروج از فرودگاه بین پروازها را داشته باشند باید از قبل برای اخذ ویزای ترانزیت اقدام کنند. البته در برخی از کشورها، حتی اگر مسافر در فرودگاه بماند نیز دریافت ویزای ترانزیت الزامی است.
- ویزای دانشجویی (Student Visa)
ویزای دانشجویی به دارنده این امکان را میدهد تا در دانشگاه یا مؤسسه آموزشی در کشور دیگری تحصیل کند. پس کسانی که قصد دارند تحصیلات خود را در خارج از کشور ادامه دهند باید ویزای دانشجویی مربوطه را دریافت کنند. توجه داشته باشید که ویزای تحصیلی غیر مهاجرتی بوده و تنها به مدت دوره آموزشی خود میتوانید در آن کشور اقامت کنید.
- ویزای مهاجرتی (Immigration Visa)
ویزای مهاجرتی به شخص دارنده آن این اجازه را میدهد تا تجربه یک اقامت دائم در کشور خارجی را داشته باشد. این امر ارتباط نزدیکی با فرآیند تابعیت و شهروندی دارد؛ اگرچه مهاجرت لزوماً نشاندهنده شهروندی نیست. مثلا اگر شنیدهاید که شخصی از اصطلاح "گرین کارت" استفاده میکند در واقع در مورد نوع ویزای مهاجرتی صحبت کرده است. برای درک بهتر، کاری که گرین کارت انجام میدهد این است که به دارنده اجازه میدهد هم در ایالات متحده زندگی و هم کار کند، زیرا این کارت مسیری برای دریافت شهروندی است.
- ویزاهای یکبار ورود و چند بار ورود (Single and Multiple-Entry Visas)
یکی از راههای دستهبندی ویزا بر اساس تعداد دفعاتی است که فرد اجازه ورود به آن کشور را دارد. ویزای یکبار ورود به مقصد امکان یک سفر یکباره را فراهم میکند. در حالی که با در دست داشتن ویزای چند بار ورود اجازه بیش از یک سفر به آن کشور را در بازه زمانی تعیین شده خواهید داشت.
روشهای مختلف اخذ ویزا
نکته مهمی که در مورد انواع ویزا باید بدانید روشهای اقدام برای دریافت است. به این صورت که شما میتوانید به روشهای مختلفی اقدام به اخذ ویزا کنید. در کل این روشها در سه گروه مختلف دستهبندی میشوند. نکته مهم دیگر اینکه همه کشورها هر ۳ گزینه را ندارند؛ پس شما باید بسته به مقصد گردشگری یکی از روشهای زیرا را برای اخذ ویزا انتخاب کنید:
۱. ویزاهای آنلاین (Online visas)
درخواست آنلاین یک گزینه مدرن است که به مسافران این امکان را میدهد تا بدون نیاز برای مراجعه به سفارت یا کنسولگری به سرعت و به راحتی ویزا دریافت کنند. این یک روند رو به رشد است و راحت ترین راه برای اعمال در نظر گرفته میشود. امروزه مسافران تور هند، تور مالزی، تور تایلند و ... میتوانند از این نوع ویزا برای سفر خود استفاده کنند.
۲. ویزای سفارت/کنسولگری (Embassy/consular visas)
اگر درخواست آنلاین گزینهای نیست که توسط کشور مقصد به شما ارائه شود باید برای درخواست حضوری به سفارت یا کنسولگری مراجعه کنید. معمولاً این فرآیند طولانیتر است، بنابراین توصیه میشود که از قبل اقدامات مورد نیاز انجام شوند.
۳. ویزا در بدو ورود (Visas on arrival)
برخی از کشورها به مسافران خود این امکان را میدهند که در مرز یا فرودگاه درخواست ویزا کرده و با پرداخت هزینه اجازه ورود به خاک آن کشور را دریافت کنند. به عنوان مثال مسافران تور باکو میتوانند برای دریافت این نوع ویزا در مرز زمینی یا فرودگاه اقدامات لازم را انجام دهند.
فرمتهای مختلف ویزا
ویزاها بسته به کشور صادر کننده و روش اخذ آن به اشکال مختلفی ارائه میشوند. بنابراین مسافران باید یکی از آنها را در حین ورود به خاک آن کشور در دست داشته باشند تا به مسئولین مربوطه برای بررسی تحویل بدهند. نمونههایی از فرمتهای مختلف ویزا عبارتند از:
- ویزاهای الکترونیکی (Electronic visas)
ویزای الکترونیکی (eVisas) با درخواست آنلاین به دست میآید. در بسیاری از موارد نیازی به چاپ یک سند بر روی برگه کاغذ نیست. در عوض، ویزا به صورت الکترونیکی به پاسپورت مسافر متصل میشود. بنابراین هنگامی که پاسپورت اسکن میشود، ویزا توسط سیستم مهاجرت کشور خوانده شده و اجازه ورود داده میشود. البته اگر ویزای الکترونیکی به صورت آنلاین دریافت شود شما میتوانید برگه نهایی را چاپ کرده و با خود در طول سفر به همراه داشته باشید.
- ویزا مهری (Visa stamps)
یکی از سنتیترین فرمتهای ویزا به صورت مهری است. به این صورت که ویزا به شکل مهر در گذرنامه مسافر ثبت میشود. بسیاری از کشورها هنوز از این روش استفاده میکنند. از طرف دیگر، برخی از کشورها اکنون به جای آن برچسبهایی را در گذرنامه میگذارند که به آن ویزای استیکری (Visa stickers) میگویند.
- ویزا مدارک (Visa documents)
برخی از کشورها ویزا را به صورت یک سند جداگانه صادر میکنند. معمولا این ویزا دارای چندین برگ بوده که درون پوشهای باید همراه با پاسپورت حین ورود به کشور خارجی ارائه شود.
نکات کلی در مورد انواع ویزا
تا این بخش از مقاله سعی کردیم تا شما را با تمامی انواع ویزا و روشهای دریافت آنها آشنا کنیم. اما موضوع ویزا یک مسئله بسیار پیچیده بوده و نیاز به کسب اطلاعات دقیقتر و بیشتر قبل از سفر متناسب با قوانین دو کشور و ارتباط دوستانه آنها دارد. ما نیز در ادامه یک سری نکات مهم را در این خصوص جمعبندی کردهایم:
- برخی از ویزاها قابل تمدید هستند و بعد از اتمام مهلت آنها دارندگان باید در صورت نیاز اقدامات لازم را پیش ببرند.
- شرایط اخذ ویزا از قبیل مدت زمان لازم برای صدور، هزینه و ... بسته به هر کشوری متفاوت است. بنابراین توصیه میشود برای جلوگیری از بروز هر گونه اتفاق ناخوشآیند قبل از هر کاری قوانین و شرایط مقصد سفر خود را مورد مطالعه و بررسی قرار دهید. مثلا هزینهها میتواند از ۲۰ تا ۲۰۰ دلار یا بیشتر متغیر باشد و این بستگی به مدت ویزا، نوع ویزا و کشور مقصد دارد.
- سفر به هر کشوری نیاز به ویزا نداشته و این چیزی است که قانون دو کشور تعیین میکنند. به عنوان مثال مسافران ایرانی که قصد سفر با تور ترکیه را دارند احتیاجی به دریافت ویزا نخواهند داشت.
- شرط اول دریافت تمامی ویزاها در دست داشتن پاسپورت با حداقل ۶ ماه اعتبار است. برای دریافت پاسپورت پیشنهاد میکنیم مقاله مراحل و مدارک لازم درخواست پاسپورت را مطالعه فرمایید.