جاذبههای گردشگری محله سلطان احمد در استانبول
برای یک تعطیلات کوتاه، تور استانبول را انتخاب کردهاید و به خاطر کمبود زمان، نگران از دست دادن جاذبههای گردشگری این شهر رویایی هستید؟ خبر خوب برای شما این است که بسیاری از جاذبههای گردشگری استانبول، در نزدیکی یکدیگر قرار دارند و شما میتوانید با یک برنامهریزی درست، در یک مدت کوتاه جاذبههای گردشگری بیشتری را ببینید.
در ادامه با سه مقصد گردشگری شهر استانبول، که در محله سلطان احمد و در نزدیکی هم قرار دارند، آشنا میشویم. مسجد آبی (سلطان احمد)، بنای ایاصوفیه و کاخ موزه توپکاپی سه نمونه از شاهکارهای تاریخی، هنری و معماری ترکیه و فرهنگ عثمانی هستند، که نباید فرصت بازدید از آنها را از دست بدهید.
۱- مسجد آبی
مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی استانبول مشهور است، یکی از جاذبههای گردشگری ترکیه است که نباید از آن چشمپوشی کنید؛ حتی اگر با یک تور کوتاه استانبول به این شهر سفر کردهاید، حتما وقتی را به بازدید از این بنای شگفتانگیز که یکی از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی است، اختصاص دهید.
این مسجد که در میانه سالهای ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۹ به دستور سلطان احمد اول بنا شده است، محل دفن او نیز هست. مسجد آبی، با کلیسای بزرگ مسیحیان به نام ایاصوفیه فاصله اندکی دارد؛ چراکه هر دو بنا در قسطنطنیه (بخش قدیمی استانبول)، پایتخت امپراتوری بیزانس و در نزدیکی هم بنا شدهاند.
اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید، این مسجد با قصد و برنامه قبلی و به عمد در مقابل عمارت ایاصوفیه ساخته شده است تا نمادی از توانمندی معماران عثمانی و مسلمان در مقابل رقبای سرسخت مسیحیشان باشد.
این شاهکار معماری، تنها مسجد ترکیه با شش مناره است. پیرامون صحن مسجد با ۲۰۰۰۰ کاشی سرامیک دستساز تزیین شدهاست. بخش بالایی صحن با هنرمندی نقاشی شده است. علاوه بر این بیش از ۲۰۰ پنجره شیشهای نور را به درون صحن اصلی هدایت میکنند که در کنار لوسترهای بزرگ یک نورپردازی خارقالعاده را شکل میدهد.
راهنمای جذاب خرید کفش در استانبول
۲- ایاصوفیه
با ورود به عمارت ایاصوفیه، احساس خواهید کرد که به یک منبع نور تمام نشدنی وارد شدهاید؛ شاید یکی از دلایل جذابیت ایاصوفیه برای گردشگران سراسر جهان، همین نورپردازی اعجاب انگیز است. این کلیسای بزرگ در نزدیکی بنای مسجد آبی واقع شده است. ایاصوفیه یکی از بزرگترین کلیساهای مسیحیت شرق بود. ساختمان کنونی آن در زمان امپراتوری بیزانس یعنی حدود سال ۵۳۲ میلادی ساخته شده است.
یکی از ویژگیهای جالب مراحل ساخت این بنا این است که ایاصوفیه با همکاری ۱۰ هزار کارگر و در یک بازه زمانی پنج ساله و با نظارت ۱۰۰ استادکار ساخته شده است. اما چرا امروز برخی از گردشگران کشورهای مسلمان این بنا را به نام مسجد ایاصوفیه معرفی میکنند؟ پس از آنکه عثمانیها، استانبول را فتح کردند، سلطان محمد دوم دستور تبدیل این کلیسا به مسجد را صادر کرد.
به همین دلیل هم نقاشیها و نگارگریهای داخل ایاصوفیه پوشانده شدند تا ایاصوفیه به محل مناسبی برای برگزاری مراسم نماز جمعه تبدیل شود. این بنا همانند مسجد آبی، یک شاهکار بی نظیر معماری است. ارتفاع گنبد بزرگ این مسجد ۵۵ متر و قطر آن ۳۱ متر است که با ۴۰ پشتبند بزرگ بر روی چهار ستون اصلی ثابت شده است.
به همه این زیباییهای معماری، ۴۰ پنجره در جوار یکدیگر و که در بخش زیرین گنبد قرار گرفتهاند را هم اضافه کنید. نور تابان خورشید از گنبدی به ارتقاع بیشتر از پنجاه متر به مسجد ایاصوفیه میتابد که آن را به یک بهشت رویایی تبدیل میکند. مسجد یا همان کلیسای قدیم ایاصوفیه در قسمت اروپایی استانبول قرار دارد که یک منطقه پر رفت و آمد و پرطرفدار توریستی است.
معرفی هتل برای سفر خانمها به استانبول
۳- قصر توپکاپی
اگر از دیدن بناهای تاریخی لذت میبرید، قصر باشکوه توپکاپی یک جاذبه تکرار نشدنی برای شما خواهد بود. قصر توپکاپی که تلفظ آن در زبان ترکی به توپقاپی نزدیک است، در نزدیکی کلیسای ایاصوفیه و مسجد سلطان احمد واقع شده است. این قصر در سال ۱۴۶۵ ساخته شد و حالا بازدیدکنندگان آن میتوانند نمای زیبایی از دریای مرمره و تنگه بوسفر را نظاره کنند.
توپکاپی با شکوه یکی از یادگارهای مشهور دوران امپراتوری عثمانی است که در یک دوره تاریخی طولانی، مرکز اداری این امپراتوری بود. این قصر باشکوه که به سبک معماری اروپایی ساخته شده بود، مدتی هم به عنوان محل زندگی سلطان عبدالمجید کاربرد داشت اما امروز به یک موزه ارزشمند تبدیل شده است.
موزهای که اکنون مرکز توجه بازدیدکنندگانی از سراسر جهان است، گنجینهای ارزشمند از فرهنگ شرق را حفظ کرده است. در این موزه ارزشمند، آثار هنری و تاریخی فراوانی از فرهنگ و تمدن ایرانی، عثمانی و اسلامی نگهداری میشوند؛ آثاری همچون گنجهای سلطنتی، شمشیرها و جنگافزارهای تاریخی، پوشش و وسایل پیامبران در این مجموعه به نمایش گذاشته شدهاند.
کاخ موزه توپکاپی در سال ۱۹۸۵ میلادی از سوی یونسکو به عنوان برترین نمونه از قصرهای دوران امپراطوری عثمانی معرفی شد و به ثبت جهانی رسید. این بنای ارزشمند در منطقه سلطان احمد واقع شده است. برای همین هم به آسانی میتوانید به آن دسترسی داشته باشید. یعنی شما شانس این را خواهید داشت که با یک پیادهروی لذتبخش از بنای ایاصوفیه یا مسجد سلطان احمد خودتان را به این قصر برسانید.