کاپوتاژ خودرو
بسیاری از گردشگران و عاشقان سفر به کشورهای خارجی علاقه بسیار زیادی به گشت و گذار با اتومبیل شخصی خود دارند. چرا که با این کار تا حد زیادی در هزینههای مربوط به حمل و نقل صرفهجویی کرده و از طرفی فرصت بیشتری برای گشت و گذار خواهند داشت. همچنین در سفر با اتومبیل شخصی مسافران میتوانند در هر مقصدی توقف داشته و بیشتر از زیباییهای مسیر لذت ببرند. اما در این میان موضوع مهمی که وجود دارد، الزام به کاپوتاژ خودرو قبل از برنامهریزی برای سفر است. چرا که گردشگران بدون در دست داشتن برگه کاپوتاژ خودرو اجازه رانندگی در جادههای هیچ کشور خارجی را نخواهند داشت. از همین رو این بار تصمیم گرفتهایم تا در این مقاله به صفر تا صد راهنمای کاپوتاژ خودرو برای عاشقان سفرهای زمینی با اتومبیل شخصی بپردازیم. اگر شما نیز سوالی در این خصوص دارید پیشنهاد میکنیم چند دقیقه از زمان خود را به خواندن مطالب این نوشته اختصاص دهید.
منظور از کاپوتاژ خودرو چیست؟
پیش از پرداختن به جزئیات بهتر است تعریف کلی از کاپوتاژ خودرو داشته باشیم. در حالت کلی به انتقال کالا از گمرک یک کشور به کشوری دیگر، کاپوتاژ گفته میشود. حال این جابجایی میتواند از طریق مسیر دریا، هوایی، ریلی و همچنین جادهای باشد. با توجه به این تعریفات وقتی صحبت از کاپوتاژ خودرو میشود، منظور اخذ اجازه خروج ماشین مورد نظر از مرز کشور توسط اداره گمرک است. بنابراین خروج از مرزهای کشور توسط اتومبیل شخصی بدون در دست داشتن برگه کاپوتاژ امری غیر ممکن است. البته که این کار نیاز به طی کردن یک سری مراحل اداری و قانونی دارد که پیشتر در قالب راهنمای کاپوتاژ خودرو به تک تک آنها میپردازیم.
راهکارهای کلیدی برای صرفهجویی در هزینههای سفر
عکس: karnameh.com
نحوه دریافت کاپوتاژ خودرو
همان طور که گفته شد، به منظور کاپوتاژ خودرو انجام یک سری کارها و مراحل اداری ضروری است. اولین کار برای این منظور گردآوری کامل مدارک مورد نیاز است. پس از آن باید به یکی از ادارات گمرک رفته و از آنجا برگه کاپوتاژ را دریافت کنید. البته که این تمام ماجرا نبوده و مسافران باید بعد از تحویل برگه کاپوتاژ به کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور رفته و برای دریافت گواهینامه بینالمللی خود اقدام کنند. توجه داشته باشید که بدون داشتن گواهینامه بینالمللی شما اجازه رانندگی در هیچ کشور خارجی را نخواهید داشت. برای این منظور باید فرم مربوطه را به دو زبان فارسی و لاتین پر کرده و همچنین تصاویری از صفحات اول گذرنامه خود ارائه دهید.
در نهایت نیز برای تکمیل مراحل خروج از کشور توسط خودرو شخصی و دریافت دفترچه بینالمللی که اطلاعات ماشین و راننده را دارد، به واحد مربوطه مراجعه کنید. برای این منظور در دست داشتن مدارک پاسپورت راننده، تکمیل فرمها و همچنین اصل پروانه خروج موقت الزامی هستند. بعد از تکمیل تمامی این مدارک و ارائه آنها به بخشهای مربوطه میتوانید پلاک ترانزیت خود را تحویل گرفته و راهی سفر در جادههای خارج از کشور باشید.
عکس: ttam.ir
مدارک مورد نیاز برای کاپوتاژ خودرو
تا این بخش از مقاله راهنمای کاپوتاژ خودرو بارها حرف از مدارک مورد نیاز برای این کار به میان آمد. اما این مدارک کدامها هستند و به همراه داشتن چه برگههایی برای ارائه درخواست کاپوتاژ خودرو ضروری است؟ در زیر لیستی از مهمترین مدارک برای این منظور را گردآوری کردهایم:
- کارت ماشین
- بیمهنامه
- سند مالکیت وسیله نقلیه (برگ سبز خودرو)
- سند و فاکتور فروش خودرو (سند کارخانه)
- اصل گواهینامه با حداقل ۱ ماه اعتبار برای اخذ گواهینامه بینالمللی یک ساله و حداقل ۳ سال اعتبار برای اخذ گواهینامه بینالمللی سه ساله
- ارائه گواهینامه بینالمللی قبلی در صورت داشتن اعتبار
- پاسپورت با حداقل ۶ ماه اعتبار
- ۴ عدد عکس سه در چهار
- بردن خودرو شخصی به نمایندگی
به عنوان یک نکته تکمیلی توجه داشته باشید که برای کاپوتاژ خودرو نیازی به پیگیری کارت سوخت نخواهید داشت.
کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان کدام هستند؟
عکس: saednews.com
هزینه کاپوتاژ خودرو
یکی از مهمترین بخشها برای کاپوتاژ کردن خودرو، پرداخت هزینههای مربوطه با توجه به تعرفههای تعیین شده توسط کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور است. از هزینهها در تمامی استانهای کشور یکسان بوده و با تمامی جزئیات به صورت زیر است:
- ترجمه گواهینامه موتور – ۲۴۰ هزار تومان
- ترجمه گواهینامه یکساله خودرو – ۲۴۰ هزار تومان
- ترجمه گواهینامه خودرو و موتور – ۲۶۳ هزار تومان
- ترجمه گواهینامه ۳ ساله – ۶۷۵ هزار تومان
- دفترچه مالکیت – ۲۲۵ هزار تومان
- دریافت پلاک ترانزیت خودرو – ۷۲۶ هزار تومان
- پلاک ترانزیت موتور – ۳۱۵ هزار تومان
- کارنه دو پاساژ ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۵ برگی – ۶۰۰، ۶۴۲، ۶۸۸ و ۷۴۸ هزار تومان
- کارت عضویت – ۱۱۰ هزار تومان
- مخدوشی غیر چاپگر – ۲۴ هزار تومان
- علامت CD و IR – ۹ هزار تومان
- تغییر نام کارنه دو پاساژ و تمدید آن – ۶۳ و ۱۴۴ هزار تومان
- گواهی حضور – ۳۰ هزار تومان
- صدور قبض المثنی – ۳۰ هزار تومان
- انتقال پلاک – ۱۴۴ هزار تومان
- ودیعه کارنه خودروهای شخصی– ۷۱۳ هزار تومان
- تایید سوابق مدارک بینالمللی نظیر گواهینامهم، دفترچه مالکیت و مدارک ترانزیت – ۳۰ هزار تومان
توجه داشته باشید که این رقمها میتوانند بسته به شرایط کمی متفاوت باشند. همچنین این هزینههای در خصوص راهنمای کاپوتاژ خودروهای شخصی برای سفرهای تفریحی خارجی آورده شده و برای شرکتها و ماشینهای حمل و نقل جادهای متفاوت خواهد بود.
عکس: tabrizcabotage.com
قوانین کلی کاپوتاژ خودرو
یکی از مهمترین موضوعاتی که در خصوص راهنمای کاپوتاژ خودرو باید مورد توجه قرار بگیرد، قوانین کلی مربوطه به این کار است. چرا که بدون آشنایی با این قوانین احتمال روبرو شدن با برخی مشکلات که باعث طولانی شدن مراحل اداری آن میشود، وجود دارد. از جمله مهمترین این قوانین عبارتند از:
- کاپوتاژ هر خودرو مربوط به آن بوده و هرگز نمیتوان با کاپوتاژ یک ماشین اقدام به خروج ماشین دیگر با مشخصات کاملا متفاوت کرد. به عبارتی دیگر استفاده از پلاک ترانزیت یک خودرو بر روی خودرو دیگر جرم بوده و پیگرد قانونی دارد.
- مدارک نام برده شده در بالا برای کاپوتاژ خودرو الزامی بوده و عدم وجود هر کدام از آنها به معنای عدم موفقیت در اخذ آن است.
- توجه داشته باشید که در مسیرهای زمینی نیز بازرسی کالاهایی که قرار است با خود به کشور دیگر ببرید انجام میشود و از قبل باید با کالاهای ممنوع در خصوص کشور مقصد تحقیق کنید.
- کاپوتاژ خودروها دارای اعتبار بوده و حتما باید در مدت زمان تعیین شده به کشور بازگردید. البته در صورت بروز حوادث غیر منتظره تبصرههایی وجود دارد که میتوانید علت را با اسناد معتبر به بخشهای مربوطه اطلاع داده و درخواست تمدید اعتبار شوید.
- برای طی کردن درست مسیر و کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید با افراد باتجربه مشورت کنید.
- در صورتی که خودرو شما دارای اعتبار کاپوتاژ است و قصد فروش آن را دارید، توصیه میکنیم قبل از آن حتما اعتبار کاپوتاژ خود را باطل کنید.
- برای افرادی که قبلا خودرو خود را کاپوتاژ کرده بودند و قصد تمدید آن دارند، نیازی به پرداخت هزینه دوباره بابت پلاک و برچسب IR نیست.
- چنانچه از سال تولید اتومبیل شما بیش از ۲۰ سال میگذرد، باید برای خارج شدن از کشور از سازمان میراث فرهنگی اجازه بگیرید.
ترفندهای کلیدی برای گرفتن بهترین عکسها در سفر
عکس: itoll.com
با کاپوتاژ خودرو به چه مقاصدی میتوان سفر کرد؟
چنانچه تا این بخش از راهنمای کاپوتاژ خودرو همراه ما بودید، حتما قصد سفر به یک کشور خارجی را از طریق مسیر جادهای توسط خودرو شخصی دارید. اما کدام مقاصد برای این کار بهترین هستند؟ البته که پاسخ به این سوال دشوار نبوده و کشورهای هم مرز با ایران میتوانند گزینههای مناسبی برای داشتن یک سفر زمینی به یادماندنی توسط ماشین شخصی به همراه خانواده باشند. به عنوان مثال سفر به کشورهای توریستی ترکیه، ارمنستان، گرجستان، آذربایجان و حتی روسیه میتوانند از کشورهای قابل دسترس برای شما باشند.
توجه داشته باشید که برای سفر به برخی از این کشورها مثل روسیه و گرجستان باید از کشورهای واسطه استفاده کنید. همچنین از قبل در مورد کشورهای نیاز به ویزا برای سفر ایرانیان تحقیق کرده و در صورت لزوم برای دریافت آن اقدام کنید. در نهایت نیز توصیه میکنیم اگر قصد سفرهای زمینی طولانی را دارید حتما دو راننده داشته باشید. به عبارتی دیگر علاوه بر خود از یکی از هم سفران خود نیز بخواهید تا برای دریافت گواهینامه بینالمللی اقدام کند تا در حین خستگی بتوانید از هم کمک بگیرد.
عکس: eligasht.com