انواع هواپیماهای مسافربری

دانستنی های سفر و تور 02 بهمن ، 1398 6 دقیقه

همان‌طور که شما برای سفرتان می‌بایست انواع مکان‌های اقامتی را بشناسید، تا با انتخاب دقیق و درست، لحظاتی شاد و پرلذت را در سفر داشته باشید، شناخت انواع هواپیماهای مسافربری نیز نکته‌ای مهم است. شاید فکر کنید در یک سفر ۳ ساعته به کشوری دیگر، چندان مهم نیست که چه نوع هواپیمایی را سوار می‌شوید و صرفا قیمت را در نظر بگیرید، اما همین زمان کوتاه، می‌تواند تفاوتی چشم‌گیر در سفر شما داشته باشد و بد نیست که در زمان خرید از سایت‌های خرید بلیط هواپیما دقتی ویژه، در انتخاب پرواز خود نیز داشته باشید. با پیشرفت‌ علم و تکنولوژی، هواپیماهای غول پیکر نقش بسیار مهمی را در حمل و نقل بشر بر عهده گرفته‌اند. مسیرهای هوایی در نقاط مختلف دنیا، هر روزه مسیر رفت و آمد هزاران هواپیمای مسافربری است. با توجه به این حجم انبوه از جابجایی مسافر توسط این هواپیماها، نیاز است در مورد آن‌ها اطلاعاتی داشته باشید. در واقع آن چه که در ادامه مطالعه خواهید نمود، فهرستی از محبوب‌ترین هواپیماهای مسافربری است که تا به امروز مورد توجه ایرلاین ها قرار گرفته‌اند.

معروف‌ترین مدل‌های هواپیماهای مسافربری

معروف‌ترین مدل‌های هواپیماهای ایرباس

Airbus A380

بی‌شک نام ایرباس، برای همه شما آشناست. این شرکت سازنده‌ی هواپیما، یکی از معروف‌ترین و قدیمی‌ترین شرکت‌های هواپیما‌سازی است، که امروزه به غول هواپیماسازی در دنیا معروف است. Airbus A380 در واقع، بزرگترین هواپیمای ساخته شده در این شرکت است. این هواپیما تا به امروز توانسته، رکورد بی‌نظیری را در صنعت هواپیمایی برای این کمپانی رقم بزند. ایرباس A380 از سال 2004 تا به امروز، کارنامه‌ای درخشان در حمل و نقل مسافر داشته است. از این رو، مورد توجه ایرلاین‌های مسافربری مثل خط هوایی امارات، سنگاپور ایرلاین و بسیاری از مسیرهای پر ترافیک بوده است. توانایی انتقال بیش از 525 مسافر در مسافت‌های بیش از 13 هزار کیلومتری، از ویژگی‌های خیره کننده‌ی این غول عظیم است.

Airbus A320

Airbus A320 هواپیمای دیگری از خانواده ایرباس‌ها، که نقش فعالی در انتقال مسافر در مسیرهای هوایی داشته است. ایرباس A320 با بدنه کوچکتر و باریک‌تری نسبت به ایرباس A380، برای مسافت‌های نه چندان طولانی، ساخته شده است. این هواپیما با ظرفیت بین 180 تا 186 مسافر، برای پروازهای درون مرزی استفاده می‌شود. این هواپیما در ایرلاین‌های داخلی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است و می‌توان گفت ایرباس A320، یکی از بهترین هواپیماهای حال حاضر در ایران است.

Airbus A340

یکی از پرکارترین هواپیماهای موجود در ایران، مدل Airbus A340 است. این نوع از هواپیما، با ظرفیت انتقال 350 مسافر، در گروه هواپیماهای غول پیکر قرار گرفته است. برد ایرباس A340 تا 13900 کیلومتر براورد شده است، که با این تعاریف، به راحتی توان انتقال مسافر در مسافت‌های طولانی برون مرزی را خواهد داشت. ماهان، معراج و آسمان از جمله شرکت‌های هواپیمایی هستند، که این مدل از ایرباس را در اختیار دارند. این هواپیما در سه نوع 300، 500 و 600 طراحی شده است، که در حال حاضر مدل ایرباس A340-600 در کشور مشغول پرواز است.

Airbus A350

تحریم‌های اعمال شده در ایران، محدودیت‌های زیادی را برای ناوگان هوایی کشور ایجاد کرده است. تا حدی که امکان خرید هواپیماهای جدیدتر برای ایرلاین‌های داخلی وجود ندارد. با وجود این وضعیت، یکی از هواپیماهای تازه وارد به ناوگان حمل و نقل هوایی کشور، مدل ایرباس A350 است. طراحی‌های به کار رفته در بدنه و موتور، در این مدل، در مقایسه با هواپیماهای مشابه، آلودگی صوتی کمتری را ایجاد می‌کنند. ظرفیت این هواپیما 350 مسافر و برد آن 14800 کیلومتر اعلام شده است.

Airbus A330

امروزه نزدیک به سی سال از اولین پرواز این پرنده می‌گذرد. اما همچنان به عنوان یکی از هواپیماهای پرقدرت و قابل اطمینان، در ناوگان حمل و نقل هوایی ایران شناخته می‌شود. این هواپیما، ظرفیت انتقال 440 مسافر و توان پرواز تا مسافت ۱۱۷۵۰ کیلومتر را دارد. این ویژگی آن را به عنوان یکی از هواپیماهای محبوب شرکت‌های هواپیمایی در ایران تبدیل کرده است.

معروف‌ترین مدل‌های هواپیماهای بوئینگ

بوئینگ 727

یکی از پرطرفدارترین مدل‌های هواپیماهای مسافربری، مدل بوئینگ 727 است. توانایی فرود در باندهای کوچکترین فرودگاه‌‌های جهان  و نیز امکان پرواز در ارتفاع 270 مایلی از سطح دریا، از جمله ویژگی‌های این هواپیما است. این ویژگی مورد توجه ایرلاین‌ها قرار گرفته است. حداکثر ظرفیت انتقال 189 مسافر برای این مدل از هواپیما تعیین شده است.

بوئینگ 737

یکی از قدیمی‌ترین هواپیماهای طراحی شده، مدل بوئینگ 737 است. این هواپیما با وجود گذشت بیش از 50 سال از طراحی آن، هنوز هم به عنوان یکی از هواپیماهای محبوب ایرلاین‌ها شناخته می‌شود. ظرفیت تعبیه شده برای این هواپیما 130 نفر است. از این رو آن را در زمره هواپیماهای کوچک قرار داده‌اند. بوئینگ 737 با برد 4688 کیلومتر جمله هواپیماهای کوتاه برد محسوب می‌شود. لذا برای پروازهای درون مرزی، گزینه‌ای بسیار مناسب خواهد بود. شرکت‌های هواپیمایی آتا، تابان، ساها، آسمان، کاسپین، سپهران و وارش از کاربران اصلی این هواپیما در ایران هستند.

بوئینگ 757

این مدل از هواپیما، به عنوان بزرگترین هواپیمای ساخته شده توسط شرکت بوئینگ شناخته می‌شود. حداکثر ظرفیت انتقال مسافر 289 نفر است. این هواپیما از سال 1981 به مدت 23 سال تولید شد. با توجه به طراحی‌های جذاب در بال و عملکرد بهتر پرواز، تا مدت‌ها در آسمان بی‌رقیب بود.

بوئینگ 787

یکی از افتخارات کمپانی بوئینگ، طراحی منحصر بفرد بوئینگ 787 است. این هواپیما به عنوان یکی از هواپیماهای مسافربری پیشرو در کاهش مصرف انرژی و بهینه‌سازی مصرف سوخت شناخته می‌شود.

بوئینگ 777

این هواپیمای پهن پیکر، یکی از پرنده‌های رویایی بوئینگ است، که با دو موتور قدرتمند جتی، برد پروازی 17 هزار کیلومتر را به ثبت رسانده است. ظرفیت 278 تا 550 مسافر بسته به نوع مدل این هواپیما آن را به عنوان یکی از هواپیماهای دوربرد و غول پیکر به دنیا معرفی نموده است. امروزه شرکت قطر ایرویز یکی از طرفداران اصلی بوئینگ 777 است. شرکت هواپیمایی ایران ایر از اولین خریداران این هواپیما در ایران است.

 

بخوانید: اپلیکیشن‌های موبایل حوزه‌ی سفر

انواع کلاس‌های پروازی در هواپیماهای مسافربری

ممکن است در مواقع خرید بلیط هواپیما، برای شما هم سوالاتی پیش آمده باشد. البته بدون اطلاع از انواع کلاس‌های پروازی هم می‌توانید بلیط تهیه کنید. اما آگاهی از انواع کلاس‌های پروازی، راهنمای بهتری برای تهیه بلیط مناسب شما خواهد بود. کلاس‌های پروازی با توجه به قیمت بلیط هواپیما و نوع خدمات در حین پرواز، تغییر می‌کنند. به طور کلی، کلاس‌های پروازی به سه گروه فرست کلاس، بیزنس کلاس و اکونومی تقسیم‌بندی می‌شوند.

فرست کلاس

این نوع، فضا و امکانات بیشتری را در اختیار مسافر قرار می‌دهد. به همین دلیل، طبیعتا از قیمت‌های بالاتری هم برخوردار است. معمولا صندلی‌های بخش‌های جلویی هواپیماهای مسافربری، به مسافران دارای بلیط فرست کلاس تعلق می‌گیرد. البته فرست کلاس در  قطرایرویز و خط هوایی امارات داستانی کاملا متفاوت‌تر دارد. امکاناتی که برای فرست کلاس در این ایرلاین‌ها در نظر گرفته شده است، بسیار لوکس و دیدنی است. طبیعی است که خرید بلیط فرست کلاس در این ایرلاین‌ها، از عهده هر فردی بر نخواهد آمد.

بیزنس کلاس

ردیف صندلی‌های تعبیه شده پس از فرست کلاس را بیزینس کلاس می‌نامند. امکانات در نظر گرفته شده برای مسافران این بخش، به گونه‌ای است که بتوانند در آرامش، مسائل شغلی خود را سر و سامان دهند. امکانات بیزنس کلاس، کمتر از فرست کلاس است. در نتیجه هزینه پایین‌تری هم خواهد داشت.

کلاس اکونومی

ردیف انتهایی و به صرفه‌ترین نوع بلیط هواپیما، بلیط اکونومی یا همان اقتصادی است. فضای کمتری برای هر صندلی اختصاص داده شده است. به همین دلیل، می‌توان گفت تعداد صندلی‌های کلاس اکونومی، بسیار بیشتر از دو نوع پیشین است.

 بخوانید: کشتی کروز چیست؟

انواع جایگاه صندلی‌های هواپیماهای مسافربری

 صندلی‌های کلاس اکونومی با توجه به موقعیت قرار گیری آن‌ها، نام‌های متفاوتی به خود اختصاص داده‌اند که در ادامه به آن‌ها پرداخته‌ایم.

صندلی‌های کنار پنجره

لذت تماشای لحظات پرواز، مسلما برای هر فردی هیجان‌انگیز خواهد بود. صندلی‌های کنار پنجره یا Window Seats در هواپیماهای مسافربری، پیش از بقیه بلیط‌ها به فروش می‌رسند. صندلی‌های هواپیما در هر ردیف از سمت چپ به راست با حروف الفبا مشخص شده‌اند. بنابراین صندلی‌های کنار پنجره در سمت چپ هواپیما، با حرف A نام‌گذاری می‌شوند. همچنین صندلی‌های سمت راست هواپیما، در کنار پنجره با آخرین حرف نام‌گذاری می‌شوند.

ردیف خروج اضطراری

در نزدیکی درهای خروج اضطراری هم، صندلی‌هایی قرار داده شده‌اند. رزرو این صندلی‌ها، تنها برای افراد جوان و سالم امکان پذیر خواهد بود. چرا که در صورت وقوع مشکلات فنی و نیاز به خروج اضطراری، این افراد سریع‌تر می‌توانند خارج شوند. در نتیجه مانع خروج سایر افراد از هواپیما نخواهند شد. از آن‌جا که فضای جلوی این صندلی‌ها خالی هستند، این مکان‌ها هم به سرعت و در اولین زمان پر خواهند شد.

صندلی کنار راهرو

صندلی کنار راهرو که با نام Aisle Seats شناخته می‌شود، دارای مزایا و معایب مختلفی است. رفت و آمد مکرر مهمانداران و مسافران ممکن است کلافه کننده باشد. اما نزدیکی به سرویس بهداشتی و ارتباط سریع‌تر با مهمان‌داران از مزیت‌های این صندلی‌ها خواهد بود.

با همه‌ی تفاوتی که در کلاس‌های پروازی وجود دارد، شرایط سوار شدن به هواپیما هم تعریف مشخصی دارد که مسافران باید آن را در نظر داشته باشند. در کنار این آگاهی معمولا به مسافران توصیه می‌شود در اولین فرصت مراحل چک‌این پرواز را هم انجام دهند تا با خیالی آسوده مسافر هر یک از برنامه‌های تور خارجی شوند.

منبع ۱
منبع ۲
منبع ۳

مشاوره رایگان