شیوه های کلاهبرداری در سفر
هر کجای جهان که تعداد گردشگران زیاد باشد، متاسفانه همیشه افرادی وجود دارند، که آنها را طعمه قرار میدهند و از ایشان کلاهبرداری میکنند. گاهی به علت عدم آشنایی گردشگران با فرهنگ و روحیات مردم کشور مقصد، گاهی از ترس و وحشت گرفتار شدن و گاهی طمع آنها سبب میشود تا در دام این کلاهبرداران بیفتند. شیوههای کلاهبرداری از گردشگران، اگر چه در هر نقطه متفاوت از دیگریست اما بسیاری از آنها در اکثر کشورها و شهرهای دنیا مشابه هم هستند. فرض کنید که سوار بر یکی از انواع هواپیماهای مسافربری به شهر مقصد خود رسیدید و در یکی از انواع مکانهای اقامتی نیز مستقر شدهاید و قصد دارید که به گشت و گذار در آن شهر بپردازید، لازم است تا پیش از هر چیز با این شیوههای کلاهبرداری آشنا باشید تا مبادا دچار خطر یا مشکل شوید. به همین دلیل در این مقاله تصمیم گرفتیم، تا شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر و راههای جلوگیری از آن را، برای خوانندگان این مطالب جمعآوری کنیم. در نتیجه بتوانید در حد امکان، خود را از گزند این گونه افراد خلافکار و کلاهبردار، در امان نگه دارید.
زنان فریبنده و افسونگر
یکی از شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر و به خصوص تورهای خارجی، نزدیک شدن دختران یا زنان زیبا، به مردان است. آنها به مسافران نزدیک میشوند و با پیشنهاد صرف نوشیدنی یا یک وعده غذا، شما را همراهی میکنند و باعث میشوند که لحظات صمیمی و خوبی را با هم بگذرانید. اما بعد از تمام این خوشگذرانیها یا در این میانه از شما دزدی میکنند و پولها و داراییهای ارزشمندتان را از چنگ شما در میآورند، یا شما با یک صورتحساب نجومی روبرو میشوید که به هیچوجه امکان عدم پرداخت آنرا ندارید، چرا که صاحب بار یا رستوران آمادهی درگیری با شما خواهد بود.
پس همیشه حواس خود را جمع کنید و نسبت به خانمهای جذابی که به طور غیرمعمول سر راه شما قرار میگیرند احتیاط کنید و هرگونه پیشنهادی را رد کرده و خود را به دردسر نیندازید.
خسارت موتور یا دوچرخه کرایهای
یکی از تفریحاتی که اکثر گردشگران دوست دارند در سفر خود انجام دهند، اجاره دوچرخه، موتورسیکلت یا اسکوتر است. از این رو، مراکز مختلفی وجود دارند، که دوچرخههایی را به گردشگران کرایه میدهند. اما در این میان، افراد سودجوی زیادی نیز وجود دارد، که دوچرخه ایراد داری را کرایه میدهند و سپس شما را، مقصر خراب شدن آن میدانند و ادعای خسارت میکنند. این امر بسیار مسئله رایجی است. به خصوص در جزایر جنوب شرق آسیا مانند جزیره پوکت در تور تایلند، که بسیاری از مسافران، اقدام به اجارهی موتور یا اسکوتر میکنند، تا جزیره را راحتتر و با هزینهی کمتری بگردند، دچار چنین دردسری میشوند.
برای این که از شر اینگونه از شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر در امان بمانید، همیشه از مکانهای معتبر و قابل اطمینان، دوچرخه یا موتورسیکلت را کرایه کنید. برای حصول از اطمینان آن مرکز، بد نیست که از یکی از اپلیکیشنهای موبایل مربوط به سفر مانند تریپ ادوایزر، استفاده کنید، تا نظرات کاربران قبلی را بخوانید و در صورت مشاهده چنین گزارشهایی، از اجاره پرهیز کنید. حتما و حتما قبل از اینکه سوار دوچرخه یا موتورسیکلت شوید، از تمامی قسمتهای آن عکس و فیلم بگیرید. اگر نقطهای به نظر شما مشکوک است، از آنجا با کیفیت بهتری عکاسی کنید.
عدم استفاده از تاکسیمتر
از جمله ابتداییترین و رایجترین شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر، مختص رانندگان تاکسی است. معمولا این تاکسیها، در ورودی ترمینال، فرودگاه، یا اماکن گردشگری منتظر مسافر میمانند و به دلیل خراب بودن تاکسیمتر، بعد از اتمام سفر، قیمتهای نجومی را درخواست میکنند.
پس در طول سفرهای خود در تورها، حواس خود را جمع کنید و سوار تاکسیهای بدون تاکسیمتر یا با تاکسیمتر خراب یا شکسته نشوید. دقت کنید که در زمان سوار شدن به تاکسی، از راننده بخواهید که تاکسیمتر خود را روشن کند و در صورت امتناع، از ادامه سفر خودداری کنید. اگر مجبور شدید تا سوار تاکسیهای بدون تاکسیمتر شوید، از قبل، قیمت مورد نظر خود را با راننده طی کنید.
فروش بلیطهای جعلی
بعید نیست در طول سفر، شخصی به شما نزدیک شود و بخواهد بلیطهای قطار، اتوبوس، هواپیما یا مکانهای دیدنی را با تخفیف به شما بفروشد. این افراد میتوانند راننده تاکسی یا فروشنده مغازه باشند. ولی حواس خود را جمع کنید و آگاه باشید، که این از جمله شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر است و نباید گول چنین افرادی را بخورید.
برای جلوگیری از چنین اتفاقهایی، همیشه بلیط حمل و نقل خود را از دفتر رسمی یا وب سایت رسمی خریداری کنید. همچنین بلیت مکانهای دیدنی در جریان سفر خود را از تورلیدرها یا مبادی ورودی آن مکان خریداری کنید تا دچار دردسر نشوید.
پیشنهاد عکس گروهی
احتمال اینکه کسی پیشنهاد عکس گروهی به شما بدهد، کم نیست. مخصوصا در مکانها تاریخی و جاذبههای گردشگری، افرادی (مخصوصا کودکان) وجود دارند، که به صورت دوستانه، به شما نزدیک میشوند و از شما عکسهای زیبایی میگیرند. این کلاهبردارها، یا دوربین شما را خواهند دزدید یا بابت عکسهایی که گرفتهاند درخواست پول خواهند کرد.
برای جلوگیری از نیافتادن در دام این افراد، پیشنهاد میکنیم، هرگز تلفن همراه یا دوربین خود را، به نیت درخواست عکس به غریبهها ندهید. یا درخواست آنها برای گرفتن عکس را، رد کنید.
Wi-Fi رایگان در مکانها ناشناس
امروزه تمامی افراد، در مورد پیدا کردن مکانی برای متصل شدن به اینترنت رایگان، حریص شدهاند. به همین دلیل، کلاهبردارها نیز از این موقعیت استفاده میکنند. این کار که از جمله شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر هستند، میتواند گردشگران زیادی را مورد طعمه قرار دهد. به این صورت که پیشنهاد وصل شدن به اینترنت رایگان مکانی که در آن هستید را به شما میدهند و به این ترتیب، تلفن همراه شما را هک میکنند و در نتیجه تمامی اطلاعات آن را میدزدند.
برای اینکه در دام چنین کلاهبردارانی نیافتید، پیشنهاد میکنیم تا همیشه، از مسئولان اصلی هر مکانی در مورد Wi-Fi آنجا سوال کنید و به حرف هر کسی اعتماد نکنید.
مظلومنمایی و گدایی
یکی از اتفاقهایی که امکان رخ دادن آن برای هر گردشگری وجود دارد، متکدیان کودک به بغل یا کودکان کاری هستند که اصرار میکنند تا کمکشان کنید. باید بگوییم که تمامی این کودکان و زنان، به صورت مافیایی کار میکنند و هرگز نباید گول این افراد را خورد و پولی به آنها پرداخت کرد. پیشنهاد میکنیم که هرگز به گدایان خیابانی پول ندهید. یکی از مقصدهایی که در آن تعداد کودکان و زنان متکدی را به فراوانی میتوان دید که در تمامی مکانها حضور دارند تور هند است و حتما میبایست مراقب باشید تا طعمهی این افراد نشوید.
هدایای تبلیغاتی با شعارهای زیبا
از جمله شیوههای رایج کلاهبرداری در سفرهای خارجی، هدیه دادن اقلام تبلیغاتی به توریستها است. آنها با نیت خوب و دوستانه به شما نزدیک میشوند و دستبندی را به یادگار روی مچ شما قرار میدهند. به محض این کار، از شما درخواست پول بابت دستبندی که ناخواسته خریدهاید، میکنند. هنگامی که شما از دادن پول امتناع کنید، آنها شروع به صحنهسازی میکنند.
برای جلوگیری از چنین اتفاقهایی، به کسی اجازه ندهید که چیزی را روی بدن شما بگذارد. همچنین بسیار محتاط باشید که هیچ چیزی را به صورت رایگان نپذیرید، مگر اینکه دلیل خوبی برای آن وجود داشته باشد.
ریختن غذا یا نوشیدنی بر روی لباس گردشگران
یکی دیگر از شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر، این است که شخصی به صورت تصادفی (از قبل هماهنگ شده)، غذا یا نوشیدنی را بر روی لباس گردشگران میریزد. سپس به قصد تمیز کردن لباس آنها، نزدیک میشود و سعی میکند تا آلودگی را از روی ایشان، پاک کند. اما در حین انجام این کار، به صورت کاملا حرفهای، جیبهای گردشگران را خالی میکنند و کیف پول آنها را میدزند.
برای اینکه گرفتار این نوع کلاهبرداری نشوید، پیشنهاد میکنیم اگر هم کسی چیزی به روی لباس شما ریخت، هرگز اجازه تمیز کردن آن را ندهید. خودتان یک دستمال بردارید و کثیفیها را از روی لباس خود، پاک کنید.
بسته بودن مکانهای گردشگری
در نزدیکیهای مقاصد گردشگری مناطق توریستی، معمولا کلاهبردارانی کمین میکنند و مسافرانی که قصد بازدید از آنها را دارند را، از رفتن به آن مکانها، منصرف میکنند. این کلاهبردارها، معمولا با گفتن دروغ در مورد اینکه مکان مورد نظر آنها بسته است، سعی میکنند تا توریستها را، به سمت مکان مورد نظر خود سوق دهند. چرا که با اینکار، میتوانند از مکانی که گردشگران را معرفی کردهاند، درصدی پورسانت بگیرد.
برای اینکه چنین اتفاقی را تجربه نکنید، سعی کنید با کسی صحبت نکنید. خودتان به باجه فروش بلیط بروید و خودتان از نزدیک، شاهد باز یا بسته بودن مقصد خود باشید.
بسته بودن هتل یا پر بودن اتاقها
باز هم یکی دیگر از رایجترین شیوههای کلاهبرداری در سفر، مختص رانندگان تاکسی است. گردشگران تور خارجی، بیشتر در معرض این کلاهبرداریها قرار دارند. چرا که اکثر مسافران، به دلیل مسلط نبودن گردشگران به زبان آن کشور، از رانندگان خود درخواست میکنند، تا اولین صحبتها را با پذیرش هتل انجام دهند. اگر راننده شما شخص سالم و درستکاری نباشد، امکان اینکه به دروغ به شما بگوید، که تمامی اتاقها پر شدهاند و یا مشکل خاص دیگری پیش آمده است، دور از انتظار نیست. در نتیجه گردشگران را قانع میکنند، تا آنها را به هتل دیگری ببرند، تا از هتل دیگری که معرفی میکنند، کمسیون دریافت کنند.
برای پیشگیری از چنین اتفاقهایی، سعی کنید در درجه اول، قبل از اینکه سفر خود را آغاز کنید، حتما از رزرو هتل خود به صورت تلفنی، اطمینان حاصل کنید. در مرحله بعدی، به هر نحوی که شده، خودتان کارهای خود را انجام دهید.
پلیسهای جعلی
از دیگر شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر، افتادن در دام پلیسهای جعلی است. آنها به صورت هماهنگ شده، طوری صحنهسازی میکنند، تا نیاز به پلیس باشد. سپس پلیسهای جعلی وارد کار میشوند و کارت شناسایی یا پاسپورت مسافران را، از آنها میگیرند.
برای اینکه در دام این کلاهبردارها نیافتید، هرگز مدارک شناسایی و مدارک مهم خود را، در اختیار افراد غریبه قرار ندهید.
معاملات ارزشمند و قیمتی
از جمله شیوههای رایج کلاهبرداری در سفرهای خارجی، به صورت فروش جواهرات، سنگهای قیمتی، ساعتها یا فرشها رخ میدهد. اما تا قبل اینکه یقین پیدا نکنید که کالاهای آنها جعلی هستند، هرگز اقدام به خرید نکنید. بهترین کار این است که اینگونه کالاها را، از کشور خود خریداری کنید.
دریافت پول از خودپرداز بانکی
شاید این مورد برای ایرانیان چندان خطرساز نباشد چرا که کارتهای بانکی بینالمللی در ایران فعال نیست، اما اگر شما یکی از دارندگان این کارتها هستید، باید این مورد را بسیار جدی بگیرید. در مناطق پر توریست، معمولا کلاهبردارهایی در کنار دستگاه عابر بانک، قرار میگیرند. آنها پیشنهاد کمک به شما میکنند. با این کار، کارت بانکی شما را اسکن میکنند و رمز آن را میدزدند. در نهایت، سر فرصت، هرچه در حساب دارید را خالی میکنند.
پیشنهاد ما برای جلوگیری از این شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر، این است که هرگز به کسی در چنین کاری اعتماد نکنید. حواس خود را جمع کنید، تا کسی از رمز کارت شما اطلاع پیدا نکند.
درخواست اطلاعات از طریق تلفن هتل
بعید نیست نیمه شب، تلفن داخلی اتاق شما در هتل زنگ بخورد و اطلاعاتی در مورد کارت بانکی شما پرسیده شود. به محض شنیدن چنین درخواستهایی، باید متوجه کلاهبرداری شوید که در انتظار شما است. برای اینکه از این گونه از شیوههای رایج کلاهبرداری در سفر در امان باشید، هرگز جزئیات کارت اعتباری خود را در اختیار کسی نگذارید. بگویید خودتان فردا صبح، به صورت حضوری، برای حل مشکل به پذیرش مراجعه میکنید.