مراحل و مدارک لازم درخواست پاسپورت
یکی از اصلیترین بایدهای هر سفر خارجی، داشتن پاسپورت یا همان گذرنامه است. مدرک هویتی یکی از مهمترین وسایلیست که شما میبایست در هر سفری به همراه داشته باشید. برای تورهای خارجی این مدرک، پاسپورت است. مدرکی که اگر چه توسط دولتی که فرد مورد نظر تابعیت آنرا دارد ارائه میشود اما در تمامی نقاط جهان پذیرفته خواهد شد و اطلاعات شما بر اساس آن در سیستمهای جهانی ثبت میشود. اما دریافت این سند هویتی نیازمند یک سری مدارک و همچنین انجام برخی امور اداریست. شاید برای کسی که تا به حال برای گرفتن آن اقدام نکرده باشد، فرآیند کمی پیچیده به نظر برسد. ولی باید بگوییم که اخذ پاسپورت، هیچ فرآیند پیچیده و خاصی ندارد. فقط شخص مورد نظر باید شرایط و مدارک لازم را تهیه کند. بقیه مسیر، توسط کارمند مخصوص این کار طی خواهد شد. برای راحتتر کردن کار، در این مقاله تمامی جزئیات مدارک و مراحل لازم برای دریافت پاسپورت را قدم به قدم توضیح دادهایم.
لیست مدارک لازم برای دریافت پاسپورت
مهمترین توصیهای که قبل از شروع کار و اقدامات لازم میتوانیم بکنیم، این است که حتما سعی کنید تمامی مدارک گفته شده را بدون هیچ نقصی تهیه کنید. این کار باعث میشود که مراحل اداری کار، با سرعت بیشتری پیش برود. همچنین زحمت کار خیلی کمتر خواهد بود. لیست مدارک لازم برای دریافت پاسپورت عبارتند از:
- دو قطعه عکس پرسنلی ۴*۶
قبل از اینکه درخواست پاسپورت بدهید، باید دو قطعه عکس پرسنلی ۴*۶ تهیه کنید. مهم است که عکس در ۶ ماه اخیر گرفته شده باشد. در عکس پاسپورت باید یکسری موارد رعایت شده باشد، شما میتوانید به یک آتلیه بروید و درخواست عکس پاسپورت بکنید. عکاسها با شرایط این عکس آشنا هستند. البته برای اطلاعات بیشتر، شرایط عکس پاسپورت در زیر آورده شده است. این موارد عبارتند از:
- پیش زمینه عکس باید سفید باشد.
- موی سر و ریش آقایان باید بدون مدل بوده و پیشانی و گوشهایشان معلوم باشد.
- خانمها باید حجاب کامل اسلامی را رعایت کرده باشند.
- عکس خانمها و آقایان باید بدون رتوش و فتوشاپ باشد.
- استفاده از آرایش غلیظ برای خانمها در عکس ممنوع میباشد.
- عکسها باید رنگی باشند.
- دختر بچههای بالای ۵ سال باید عکس با حجاب از خود ارائه دهند.
- اصل و کپی مدارک شناسایی
درخواست دهندگان پاسپورت باید اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی خود را به همراه داشته باشند. آقایان علاوه بر کارت ملی و شناسنامه، باید کارت پایان خدمت خود را نیز ارائه دهند.
- داشتن اجازه نامه همسر برای بانوان
زنان متاهل، باید اجازه نامه رسمی همسرشان را برای خروج از کشور تهیه کنند. در صورت مطلقه بودن، به همراه داشتن نامه طلاق اجباری است. همچنین اگر همسر خانمی فوت کرده باشد، باید گواهی فوت همسر یا اصل شناسنامه باطل شده همسر خود را در بین مدارک خود برای اخذ پاسپورت، قرار دهد. ناگفته نماند که اگر تمایل دارید برای فرزندان خود نیز پاسپورت بگیرید، داشتن اجازه نامه قیم کودکان زیر ۱۸ سال اجباری است.
لیست مراحل لازم برای دریافت پاسپورت
بعد از اینکه مدارک گفته شده را تهیه کردید، چند مرحله دیگر را برای اخد پاسپورت باید طی کنید. هیچ یک از این مراحل، سختی خاصی ندارند. فقط کافی است تا قدم به قدم آنها را انجام دهید و کمی حوصله کنید. لیست مراحل لازم برای دریافت پاسپورت عبارتند از:
- مراجعه به پلیس ۱۰+
امروزه در تمامی محلهها مراکز پلیس ۱۰+ وجود دارند، برای یافتن نزدیکترین مرکز پلیس +۱۰ به خود میتوانید به سایت این مرکز مراجعه کرد و با انتخاب شهر و نوشتن بخشی از آدرس خود، آنرا بیابید. کافی است درخواست دهندگان پاسپورت، خود را به یکی از این مراکز برسانند. برای راحتی کار بهتر است نزدیکترین پلیس ۱۰+ را پیدا کنید و به آنجا بروید. مدارکی را که از پیش تهیه کردید را به مسئول این کار تحویل دهید. آنها شما را برای انجام ادامه کار راهنمایی خواهند کرد.
- پرداخت هزینه دریافت پاسپورت
برای اینکه بتوانید درخواست خود را نهایی کنید، باید هزینهای را که پلیس ۱۰+ تعیین میکند را پرداخت کنید. این هزینهها به طور سالیانه تغییر میکنند. در حال حاضر این هزینهها به قرار زیر هستند:
- پرداخت ۱۰۰۰ تومان بابت تهیه فرم و شناسه گذرنامه
- پرداخت ۳۷۵۰ تومان به حساب شهرداری
- پرداخت ۷۵۰۰۰ تومان به حساب خزانهداری استان
- پرداخت ۲۹۳۰۰ تومان به دفتر پلیس ۱۰+ و پست
آنچه در این مرحله اهمیت دارد، این است که حتما کارت بانکی خود را به همراه داشته باشید. زیرا تمامی این مبالغ را باید از طریق دستگاه کارتخوان موجود در دفتر پلیس ۱۰+ واریز کنید.
- منتظر پستچی باشید
به همین راحتی توانستید مدارک و مراحل لازم برای دریافت پاسپورت را به اتمام برسانید. درخواست پاسپورت فقط چند ساعت از وقت شما را میگیرد. بعد از انجام تمامی این کارها، باید به خانه برگردید و منتظر پستچی باشید. حداکثر یک هفته تا ۱۰ روز کاری طول میکشد، تا فرآیند اداری درخواست پاسپورت انجام شود و گذرنامه به دست شما برسد. جهت محکم کاری و محض احتیاط، بهتر است تا رسیدی که از پلیس ۱۰+ دریافت کردهاید را تا روزی که پاسپورت خود را تحویل نگرفتهاید حفظ کنید. در صورت بروز هر گونه خطای احتمالی، با این رسید می توان مراحل کار را پیگیری کرد.
کلام آخر
برای اینکه کار درخواست پاسپورت با حداقل مشکل مواجه شود، بهتر است به چند نکته زیر توجه شود:
- در صفحه اول هر پاسپورتی تاریخ اعتبار آن نوشته شده است. حتما قبل از برنامهریزی برای سفر، این تاریخ را چک کنید. در تمامی سفرهای خارجی، پاسپورت باید حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد.
- برای اقدام و درخواست پاسپورت، حضور خود شخص در دفتر پلیس ۱۰+ الزامی است.
- در نوشتن آدرس پستی نهایت دقت را بکنید. زیرا پاسپورت از طریق پست ارسال خواهد شد.
- در حفظ و نگه داری پاسپورت خود کوشا باشید. در صورت مفقود شدن آن، در دردسر بزرگی خواهید افتاد.
- افراد نظامی باید نامهای را از حفاظت یگان خود، در ارتباط با اعلان موافقتشان جهت خروج از کشور را، در بین مدارک خود داشته باشند.
- افرادی که بازنشسته نیروی انتظامی هستند، باید اصل و کپی کارت کانون خود را به همراه داشته باشند.