حمل و نقل عمومی در استانبول

راهنمای سفر 10 بهمن ، 1402 6 دقیقه

یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که در هنگام برنامه‌ریزی سفر به استانبول باید در نظر گرفت، نحوه رفت و آمد در این شهر بزرگ است. هنگام سفر شما می‌خواهید جاهای دیدنی استانبول را ببینید، به مراکز خرید بروید، در رستوران‌‌های معروف غذا میل کنید و .. . بنابراین نیاز دارید حتما از حمل و نقل عمومی استانبول استفاده کنید. استانبول شهری توریستی است که سالانه میلیون‌ها نفر از سراسر جهان به این شهر ساحلی رویایی سفر می‌کنند. بنابراین دارای زیر ساخت‌های حمل و نقل قوی بوده و شما برای تردد در استانبول به هیچ وجه با مشکل مواجه نخواهید شد. در این مقاله حمل و نقل عمومی در استانبول را معرفی کرده‌‌ایم تا راهنمایی برای شما که قصد سفر به استانبول رویایی را دارید، باشد.

 

حمل و نقل عمومی استانبول

استانبول شهر ساحلی بسیار زیبایی است؛ از همین رو بدون شک بهترین راه برای رفت و آمد در استانبول پیاده‌روی است. اما از آنجا که استانبول شهری بزرگ است، برای رفتن به مناطق مختلف از محل اقامت، نمی‌توان پیاده‌روی کرد. یکی از ویژگی‌های استانبول داشتن وسایل حمل و نقل متنوع است. خوشبختانه در تور استانبول هیچ مشکلی بابت جابجایی نداشته و می‌توانید به منظور دسترسی به آن از سیستم حمل و نقل عمومی پیشرفته بهره ببرید. برای آشنایی با حمل و نقل عمومی استانبول در ادامه با ما همراه باشید:

 

جابجایی با تراموا در استانبول

یکی از وسایل اصلی حمل و نقل عمومی استانبول، تراموا است. استفاده از تراموا بسیار ساده است و شما دچار سردرگمی نخواهید شد. به این صورت که تنها سه خط تراموا در استانبول وجود دارد و فقط در سمت اروپایی شهر حرکت می‌کند. تراموا راهی عالی برای گردش در شهر بوده که در بین برخی از برجسته‌ترین جاذبه‌های گردشگری استانبول ساخته شده است. تراموای اسبی در دوران عثمانی در سال ۱۸۶۰ شروع به کار کرد و در سال ۱۹۱۲ به تراموای برقی تبدیل شد.

تراموا یکی از قدیمی‌ترین گزینه‌های حمل و نقل عمومی در استانبول به شمار می‌آید. در سال ۱۹۹۲، خط T1 تراموا در استانبول افتتاح شد و به دنبال آن T2 در سال ۲۰۰۶ شروع به کار کرد. در سال ۲۰۱۱، خط T1 و T2 با هم ادغام گردیده و خط T1 نامیده شد. به همین دلیل است که امروز خط T2 وجود ندارد. خطوط T4 و T5 در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۲۱ افتتاح شدند. امروزه تراموا با شبکه مدرنی که بیشتر مراکز شهر را پوشش می‌دهد، یک گزینه راحت و اقتصادی برای رفت و آمد در اطراف استانبول محسوب می‌شود. راهنمای استفاده از خطوط تراموای استانبول به قرار زیر است:

  • خط T1 - از Bagcilar به Kabatas می‌رود و خط اصلی تراموا در حمل و نقل عمومی استانبول محسوب می‌شود که محله‌های حومه شهر را به سلطان احمد، جایی که ایاصوفیه، مسجد آبی و کاخ توپکاپی در آن قرار دارد، متصل می‌کند. این خط در نهایت به منطقه بشیکتاش، جایی که برج گالاتا در آن قرار دارد، منتهی می‌گردد.
  • خط T4 - خطوط تراموا T1 به خط T4 در توپکاپی متصل می‌شود که تا مسیدی سلم ادامه دارد. این خط بیشتر از طریق مناطق حومه شهر می‌گذرد و به ندرت مورد استفاده گردشگران قرار می‌گیرد.
  • خط T3 – این خط تراموا در سمت آسیایی قرار دارد و در یک حلقه دایره‌ای در اطراف Kadikoy و منطقه Moda فعالیت می‌کند.

در نهایت به عنوان یک نکته مهم در خطوط حمل و نقل عمومی استانبول با تراموا باید گفت، هزینه یک سفر با تراموا صرف نظر از مقصد یا طول سفر تنها ۱۵ لیر است.

عکس: tunneltime.io

 

جابجایی با مترو در استانبول

اگر به دنبال سریعترین راه حمل و نقل عمومی استانبول هستید، ممکن است نیاز داشته باشید که از متروی شهر استفاده کنید. خط مترو استانبول از سال ۱۹۸۹ افتتاح شده است و دومین خط راه آهن زیرزمینی شهری در جهان بعد از متروی لندن، محسوب می‌شود. متروی استانبول بسیار فراتر از خط اصلی خود بین تاکسیم و لونت گسترش یافته است و امروزه دارای ۱۱ خط است. مترو شهر استانبول بیش از ۱۹۴ کیلومتر مسیر را با مجموع ۱۳۳ ایستگاه طی می‌کند که تقریبا تمامی مناطق شهر را به هم متصل می‌کند. سوار شدن بر سیستم متروی مدرن و راحت استانبول یک راه عالی برای صرفه جویی در وقت و هزینه در حین گردش در این کلان شهر ترکیه است.

در بیشتر ایستگاه‌های متروی شهری، آسانسور در دسترس است؛ بنابراین برای افرادی که مشکلات حرکتی دارند، راهی آسان برای رفت و آمد در شهر به حساب می‌آید. بعلاوه، تردد با مترو بسیار ساده بوده و تنها با تهیه کارت مترو می‌توان در بین ایستگاه‌های آن تردد کرد. امکان تهیه این کارت از تمامی ایستگاه‌های مترو استانبول ممکن است.

 

مراکز خرید استانبول

عکس: nomadicniko.com

 

جابجایی با اتوبوس و متروبوس در استانبول

استانبول شهری شلوغ است و چیزهای زیادی برای دیدن دارد. بنابراین اگر نمی‌خواهید از ایستگاه‌های زیرزمینی مترو عبور کرده و ترجیح می‌دهید در حین حمل و نقل عمومی استانبول از چشم‌اندازهای آن نیز دیدن کنید، جابجایی با اتوبوس و متروبوس را می‌توان پیشنهاد داد. همچنین در این میان ون‌هایی نیز وجود دارند که دولموش (dolmuş) نامیده شده و یکی دیگر از راه‌های عالی برای رفت و آمد در استانبول محسوب می‌شود. امروزه اتوبوس‌های شهری استانبول با رنگ زرد در سراسر شهر تردد کرده و شما را به نقاط مختلف آن می‌برند. به این صورت که بیش از ۴۰۱۲ اتوبوس و ۷۸۳ خط اتوبوس در دسترس همگان قرار دارد. در واقع شما در هر نقطه‌ای از این شهر که باشید، می‌توانید اتوبوسی پیدا کنید که شما را به مقصد موردنظرتان برساند.

علاوه‌بر اتوبوس یک سرویس متروبوس نیز در بین وسایل حمل و نقل عمومی استانبول وجود دارد که درواقع یک سرویس اتوبوس سریع خطی خصوصی بوده و راهی سریع برای رفت و آمد بین دو انتهای سمت آسیایی و سمت اروپایی محسوب می‌شود. ناگفته نماند که اتوبوس‌ها معمولاً از مناطق حومه شهر به سمت داخل شهر تردد می‌کنند و ترافیک می‌تواند در برخی مناطق مشکل‌ساز باشد، بنابراین اتوبوس را برای رفت و آمد در مرکز شهر توصیه نمی‌کنیم. می‌توانید هنگام سفر به فرودگاه و یا برای رسیدن به جاذبه‌های دورتر مانند پارک موضوعی Vialand یا Legoland از اتوبوس استفاده کنید. نکته قابل توجه دیگر اینکه اگر می‌خواهید فقط از مکان‌های توریستی شهر دیدن کنید، از اتوبوس هاپ‌آن‌هاپ آف در استانبول استفاده کنید که در اطراف میدان سلطان احمد، امین‌اوغلو، کاراکوی، بشیکتاش، گالاتا، از کنار کاخ دولما باغچه و موزه نیروی دریایی و به سمت تاکسیم حرکت می‌کند.

عکس: dailysabah.com

 

جابجایی با فِری در استانبول

فری (Ferry) یک سیستم جابجایی با کشتی در استانبول است که  از زمان سلطنت سلطان عثمانی عبدالمجد وجود داشته و راهی مقرون به صرفه برای عبور از بسفر محسوب می‌شود. بسته به جایی که می‌خواهید سفر کنید، می‌توانید مسیرهای مختلفی را انتخاب کنید. فری بخش‌های اروپایی و آسیایی استانبول را به هم متصل می‌کند. برای استفاده از فری گزینه‌های مختلف بلیط از بلیط‌های روزانه و تخفیف‌های گروهی گرفته تا اشتراک ماهانه وجود دارد.

البته علاوه بر فری در میان سیستم حمل و نقل عمومی استانبول از مسیر دریا قایق‌ها و کشتی‌ها نیز وجود دارند که بهترین و سرگرم‌کننده‌ترین گزینه برای توریست‌ها به منظور تردد بین دو منطقه اروپایی و آسیایی استانبول هستند. متاسفانه باید در نظر داشته باشید که زمان حرکت کشتی‌ها به اندازه سایر گزینه‌های حمل و نقل عمومی استانبول فشرده نبوده و باید برنامه‌ریزی دقیقی برای سوار شدن به آن داشته باشید؛ چرا که در صورتی که به موقع به کشتی نرسید باید تا یک ساعت منتظر کشتی بعدی شوید.

 

بهترین مناطق برای اقامت در استانبول

عکس: dailysabah.com

 

جابجایی با تاکسی در استانبول

دیگر از راه‌های حمل و نقل عمومی استانبول، استفاده از تاکسی است. تاکسی از گران‌ترین وسایل حمل و نقل عمومی در استانبول بوده و از همین رو برای توریست‌هایی که قصد صرفه‌جویی در هزینه‌های خود را دارند، چندان توصیه نمی‌شود. از طرفی دیگر متاسفانه برخی از راننده‌های تاکسی علاوه‌بر قیمت بالاتر از دیگر سیستم‌های حمل و نقل استانبول، سر مسافران را کلاه گذاشته و مبلغی بالاتر از کرایه واقعی را دریافت می‌کنند. به علاوه استفاده از تاکسی باعث تشدید ترافیک در سطح شهر می‌شود. همه تاکسی‌ها نرخ پایه تقریبا ۱۳ لیره ترکیه به اضافه نرخ اندازه‌گیری شده ۱۰ لیر ترکیه در هر کیلومتر سفر را دریافت می‌کنند. اگر قصد تردد با تاکسی را در استانبول داشتید، بهتر است از برنامه Uber بر روی تلفن همراه خود استفاده کنید. اوبر برنامه‌ای مشابه اسنپ در ایران است.

عکس: middleeastmonitor.com

 

آیا به کارت حمل و نقل عمومی استانبول نیاز دارید؟

یک کارت حمل و نقل عمومی به نام استانبول کارت وجود دارد که در اصل نوعی بلیط برای سوار شدن به هر نوع وسیله نقلیه عمومی در شهر محسوب می‌شود. استانبول کارت بهترین راه برای پرداخت هزینه حمل و نقل عمومی استانبول است. شما می‌توانید آن را از کیوسک‌های همه ایستگاه‌های مترو، اسکله کشتی‌ها و ایستگاه‌های تراموا تهیه و در صورت لزوم شارژ کنید. از مزایای استفاده استانبول کارت این است که با در دست داشتن آن دیگر نیازی به ایستادن در صف‌های طولانی بلیط در هر بار سوار شدن به وسایل حمل و نقل عمومی در استانبول نخواهید داشت.

 

۱۰ تا از بهترین هتل‌ های ۳ ستاره استانبول

عکس: raillynews.com

 

مشاوره رایگان