فرودگاه بین المللی کوالالامپور
فرودگاهها اولین مقصدی هستند که در سفرهای هوایی به مقاصد مختلف و یا تور خارجی با آنها روبرو خواهید شد. به همین دلیل کشورهای مختلف به منظور افزایش توریستها و دسترسی آسان همواره سعی در گسترش و تبدیل آنها به فرودگاه بینالمللی دارند. از آنجایی که تور مالزی یکی از مقاصد گردشگری محبوب در میان مردم سراسر جهان است، کوالالامپور به عنوان پایتخت آن مهمترین فرودگاه این کشور را در خود جای داده است. چنانچه قصد سفر به مالزی را در سر دارید و میخواهید از جاذبههای گردشگری کوالالامپور دیدن کنید و یا به گشت و گذار و تفریح در مراکز خرید کوالالامپور بپردازید بهتر است، تا با اطلاعات اولیه و کلی فرودگاه بین المللی کوالالامپور آشنا شوید. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با هر آنچه که نیاز است در مورد این فرودگاه مهم کشور مالزی بدانید آشنا کنیم.
آشنایی با فرودگاه بین المللی کوالالامپور
فرودگاه بین المللی کوالالامپور (KLIA)، اصلیترین فرودگاه بین المللی کشور مالزی است. این فرودگاه در ناحیه سپانگ سلانگور، تقریباً در ۴۵ کیلومتری جنوب کوالالامپور واقع شده است. این فرودگاه با کد یاتا KUL و با کد ایکائو WMKK در جامعه گردشگری شناخته میشود. فرودگاه کوالالامپور از سال ۱۹۹۸ تاسیس شده و بیش از ۲۰ سال است که برای جابجایی گردشگران خدمت میکند. با توجه به آمارهای به دست آمده در سال ۲۰۲۰ این فرودگاه شاهد ترانزیت ۱۳.۱۵۶.۳۶۳ مسافر در یک سال بوده است. البته این آمار به دلیل شیوع ویروس کرونا به نسبت سالهای گذشته کمتر بوده است اما با توجه به قوانین سفر بعد از کرونا دوباره به اوج خود رسیده است. بنابراین میتوان آن را بزرگترین و شلوغترین فرودگاه مالزی نامید. از لحاظ رتبهبندی جهانی نیز در رده ۲۳ شلوغترین فرودگاههای دنیا از نظر کل ترافیک مسافران قرار دارد.
تاریخچه فرودگاه بین المللی کوالالامپور
مراسم افتتاح فرودگاه بین المللی کوالالامپور (KLIA) در ۱ ژوئن ۱۹۹۳ برگزار شد. سایت فعلی فرودگاه به وسعت ۱۰۰ کیلومتر مربع (دو زمین کشاورزی سابق) و یکی از بزرگترین سایتهای فرودگاهی جهان است. فرودگاه فاز یک دارای شصت اسکله تماسی، بیست جایگاه پارکینگ از راه دور با هشتاد موقعیت پارکینگ هواپیما، چهار آشیانه تعمیر و نگهداری و ایستگاه آتش نشانی است. فاز دوم برای افزایش ظرفیت مسافر به ۳۵ میلیون نفر در سال طراحی شده و پیش بینی میشود فاز سه فرودگاه در سالهای آینده با افزایش ظرفیت به ۱۰۰ میلیون مسافر در سال روبرو شود. اولین پرواز انجام شده در این فرودگاه، پرواز داخلی مالزی از کوانتان در ساعت بود. در اولین پرواز خارجی نیز مسافران تور بالی از آنجا به مقصد کوالالامپور پرواز کردند و سپس پروازهایی به مقصد لنکاوی و پکن هم انجام شد.
بخشهای مختلف فرودگاه بین المللی کوالالامپور
فرودگاه کوالالامپور به عنوان یک فرودگاه بینالمللی هر آنچه را که از یک پایانه استاندارد جهانی انتظار میرود را دارا است. به طوری که هر کدام از این بخشها در کنار همکاری بیعیب و نقص دارای فضا و سبک معماری زیبا و دوست داشتنی نیز هستند که در نگاه اول گردشگران تور مالزی را به خود جذب میکنند. به عنوان مثال باجههای ورود در ترمینال اصلی فرودگاه دارای معماری سنتی مالایی بوده و برخی دیگر از قسمتهای آن ویژگی طراحی مدرن را دارا هستند. از دیگر ویژگیهای بخشهای مختلف این فرودگاه مهم مالزی عبارتند از:
- باندهای فرودگاه کوالالامپور
فرودگاه بین المللی کوالالامپور دارای سه باند موازی است. سیستم سه باند فرودگاه در سال ۲۰۱۹ قادر بود ۷۸ فرود در ساعت را انجام دهد. گفته میشود در سال ۲۰۱۹ این رقم به ۱۰۸ فرود در ساعت ارتقاء یافته است.
- پایانههای فرودگاه کوالالامپور
این فرودگاه بخشی از KLIA Aeropolis بوده و از دو ترمینال اصلی تشکیل شده است. ترمینال اصلی با نام KLIA Main و ترمینال جدید با نام klia2 شناخته میشود. هر دو این پایانههای توسط معمار ژاپنی با نهایت دقت و حساسیت طراحی شده و از نور طبیعی در روشنایی آن حداکثر استفاده را کردهاند. پایانههای فرودگاه دارای طولی در حدود ۳۸ متر هستند که امکان توسعه در صورت نیاز را در آینده دارند. آنچه بر جذابیت این قسمتها اضافه کرده کمک گرفتن از هندسه اسلامی و فناوری پیشرفته با در نظر گرفتن جنگلهای بارانی استوایی درون آنها است.
- ساختمان ترمینال اصلی فرودگاه کوالالامپور
ساختمان ترمینال اصلی KLIA (MTB) که اکنون KLIA Main نیز نامیده میشود، در بین دو باند فرودگاه قرار دارد. مساحت کف ترمینال ۳۹۰۰۰۰ متر مربع بوده و ساختمان از ۳۹ واحد سقف مربع تشکیل شده است که امکان گسترش ساختمان در آینده را فراهم میکند. در مجموع ۲۱۶ پیشخوان ورود در ارمینال اصلی وجود دارد که در ۶ ناحیه مختلف قرار دارند و با حروف A - M (به غیرI) مشخص میشوند. امکانات چک سلف سرویس در این فرودگاه از سال ۲۰۰۷ در دسترس است و این اولین ایرلاینی بود که از کیوسکهای سلف سرویس مشترک استفاده میکرد.
- پایانه ماهوارهای A فرودگاه کوالالامپور
ساختمان ماهوارهای A با مساحت ۱۷۶۰۰۰ متر مربع پروازهای بینالمللی خروج و رسیدن به KLIA را در خود جای میدهد. در این بخش مجموعه وسیعی از فروشگاههای معاف از مالیات و بوتیکهای معروف از برندهای جهانی وجود دارد. همچنین مسافران میتوانند از شعب رستورانهای زنجیرهای مشهور بین المللی، اینترنت وای فای به صورت رایگان، نمازخانه، خدمات ماساژ، فضای بازی کودکان و سالن فیلم، فضای مصنوعی جنگل بارانی طبیعی در وسط ترمینال استفاده کنند. پایانه ماهوارهای A در مجموع دارای ۲۷ گیت پرواز است.
- ترمینال هوایی KL City فرودگاه کوالالامپور
ترمینال هوایی KL City، که گاهی اوقات به عنوان ترمینال هوایی شهر کوالالامپور یا KL CAT شناخته میشود، خدمات چک-این داخلی را ارائه میدهد. ترمینال هوایی KL City توسط انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (IATA) به رسمیت شناخته شده و دارای نام یاتا XKL است. در حال حاضر تنها سه ایرلاین خدمات چک این شهر را با نامهای Cathay Pacific، Malaysia Airlines و Malindo Air انجام میدهند.
- ترمینال جدید (KLIA2) فرودگاه کوالالامپور
این ترمینال که با قیمت تقریبی ۴ میلیارد رینگیت ساخته شده، بزرگترین ترمینال هدفمند است که برای شرکتهای هواپیمایی ارزان قیمت در پاسخ به رشد تصاعدی سفرهای کم هزینه در منطقه بهینه گردیده است. این برای جایگزینی ترمینال کم هزینه قبلی (LCCT) ساخته شده و در سال ۲۰۱۴ افتتاح گردید. این ترمینال دارای مساحتی بالغ بر ۲۵۷۸۴۷ متر مربع با ۶۸ گیت خروجی، ۱۰ ایستگاه راه دور و ۸۰ پل هوایی را که شامل یک فضای خرده فروشی با ۲۲۰ فروشگاه است را در خود جای میدهد. ساختمان ترمینال اصلی klia2 به اسکلههای ماهوارهای با یک پل هوایی متصل بوده و این موضوع آن را به اولین فرودگاه آسیا با چنین امکاناتی تبدیل میکند.
- Gateway@klia2 فرودگاه کوالالامپور
Gateway@klia2 یک مجتمع خرید یکپارچه است که به ساختمان اصلی ترمینال klia2 متصل است. این منطقه دارای ۳۵۰۰۰۰ فوت مربع فضای خالص قابل اجاره است که در چهار سطح قرار دارد. اولین هتل ترانزیت کپسولی در آسیا با نام هتل کپسول با کانتینر نیز در این مکان قرار دارد.
- ترمینال کم هزینه سابق (LCCT) فرودگاه کوالالامپور
ترمینال حمل و نقل ارزان قیمت (LCCT) با مساحت ۳۶۰۰۰ متر مربع در سال ۲۰۰۶ در فرودگاه بینالمللی کوالالامپور افتتاح شد تا تعداد فزایندهای از کاربران خطوط هوایی ارزان قیمت، به ویژه مسافران مالزی را تامین کند. البته در سال ۲۰۱۴ این بخش از فرودگاه فعالیت خود را متوقف کرد و متعاقباً تمام پروازهای هواپیمایی آن به KLIA2 منتقل شد.
خطوط هوایی و مقاصد فرودگاه بین المللی کوالالامپور
همان طور که از نام آن پیدا است فرودگاه کوالالامپور در دسته فرودگاههای بینالمللی قرار دارد. بنابراین خدمات پرواز به نقاط مختلف دنیا را ارائه میدهد. از جمله مقاصدی که از طریق این فرودگاه قابل دسترسی هستند میتوان به سفر با تور تایلند به مقصد بانکوک، تور ویتنام به مقصد هانوی یا شهر هوشی مین، تور هند به مقصد دهلی، تور کوالالامپور،لنکاوی، تور کوالالامپور، پنانگ، تور کوالالامپور، سنگاپور، ملبورن، سئول، سیدنی، توکیو، تهران و بسیاری مقاصد دیگر اشاره کرد. در این میان این فرودگاه پذیرای خطوط هوایی معروف دنیا است که در زیر به چند مورد از مهمترین آنها اشاره کردهایم:
- خطوط هوایی چین تایپه–تائویوان
- خطوط هوایی امارات دبی
- اتحاد ایرویز ابوظبی
- ژاپن ایرلاینز توکیو-ناریتا
- جستر آسیا ایرویز سنگاپور
- ایر کرهای سئول – اینچئون
- کویت ایرویز
- ماهان ایر تهران – امام خمینی
- عمان ایر مسقط
- فیلیپین ایرلاینز مانیل
- قطر ایرویز دوحه
- خطوط هوایی شانگهای - پودونگ
- خطوط هوایی سنگاپور
- ترکیش ایرلاینز استانبول
- خطوط هوایی ویتنام دا نانگ، هانوی، هوشی مین سیتی و ...
نکات جالب در مورد فرودگاه بین المللی کوالالامپور
تا این قسمت از مقاله سعی کردیم تا شما علاقهمندان به سفر را با مهمترین ویژگیهای فرودگاه بین المللی کوالالامپور آشنا کنیم. اما در این میان، این فرودگاه مهم بین المللی دارای برخی دانستنیهای جالبی نیز است که آشنایی با آنها برای گردشگران تور مالزی خالی از لطف نخواهد بود:
- فرودگاه بین المللی KL بخشی از سوپر کریدور چند رسانهای است که کوالالامپور را به پوتراجایا و سایبرجایا متصل میکند.
- KLIA با هزینه ۹ میلیارد رینگیت و ۱۰۰۰۰ هکتار در ۵۰ کیلومتری کوالالامپور قرار دارد. فضای مسافری آن ۴۷۹۴۰۴ متر مربع است.
- ساختمان اصلی ترمینال KLIA به تنهایی معادل ۷۲ زمین فوتبال است.
- گفته میشود که ساخت این فرودگاه چهار سال طول کشید و برای تکمیل آن از ۲۵۰۰۰ کارگر از ۵۲ کشور مختلف کمک گرفته شد.
- در طراحی KLIA، سعی شده تا ترکیبی از تکنولوژی پیشرفته را با فرهنگ مالزی تلفیق کرده و فضایی را که نمایانگر جنگلهای استوایی و گرمسیری مالزی است را به اجرا در بیاورند.
- برج کنترل ترافیک هوایی KLIA با ۱۳۲.۵ متر ارتفاع، یکی از بلندترین برجهای جهان است.
- بیش از ۱۳۰۰ دوربین امنیتی در ساختمان ترمینال اصلی و ساختمان ماهواره قرار داده شده است. سقف برج کنترل ترافیک هوایی نیز به چهار دوربین پرقدرت مجهز شده است که هر کدام سه کیلومتر برد دارند.
- KLIA دارای ۲۱۶ باجه چک این برای کلاسهای پروازی مختلف، ۱۴۶ باجه مهاجرت و ۲۶ باجه گمرکی است.
- این فرودگاه دارای یک مرکز حمل و نقل عمومی با ۸۶ فروشگاه خرده فروشی و ۳۳ فروشگاه مواد غذایی و نوشیدنی مثل مک دونالد و استارباکس است که تمامی امکانات مورد نیاز را به گردشگران ارائه میدهند.
- یک هتل پنج ستاره پان پاسیفیک با ۴۵۰ اتاق در نزدیکی ساختمان ترمینال اصلی برای راحتی مسافران واقع شده است که در صورت نیاز در دسترس گردشگران قرار میگیرند.
- گفته میشود که این فرودگاه هماکنون با رعایت شرایط سوار شدن به هواپیما، ظرفیت پذیرش ۳۵ میلیون مسافر را در سال دارد.
- حدود ۴۰۰ گونه درخت در اطراف KLIA کاشته شده است. حتی یک جنگل سرپوشیده با حدود ۴۰۰۰ درخت و گیاه و یک آبشار در آن وجود دارد که آن را به یکی از زیباترین فرودگاههای جهان تبدیل کردهاند.
- KLIA قادر است ۵۳۰ پرواز ورودی و خروجی را در روز انجام دهد.