معرفی دیوار چین
دیوار چین مجموعهای عظیم از دیوارهایی هستند که در مرزهای شمالی چین ساخته شده است تا از آن محافظت کند. البته دیوار چین به غیر از دفاع در برابر دشمن، اهداف دیگری از جمله کنترل مرزها، تبادل کالا، حمل و نقل و ... را نیز شامل میشده است. ساخت این دیوار مرزی، محدود به یک زمان خاص نیست. بلکه در دورههای مختلفی ساخته شده و امروزه این شکل را به خود گرفته است. طی بررسیهای انجام شده گفته میشود که دیوار چین با تمام شاخههای آن بیش از ۲۱ هزار کیلومتر طول دارد. از این رو، امروزه دیوار چین به عنوان یکی از برجستهترین شاهکارهای معماری در تاریخ شناخته میشود. در نتیجه این مکان که در طول تاریخ برای تحکیم قلمرو ایالتهای چینی و حفظ امپراطوریها در برابر دشمنان ساخته شده بود، به یکی از معروفترین و محبوبترین جاذبههای گردشگری دنیا تبدیل شده است. این دیوار عظیم جز یکی از عجایب هفتگانه دنیا محسوب شده و سالانه گردشگران زیادی برای بازدید از آن با تور چین همراه میکند.
تاریخچه ساخت دیوار چین
یکی از ابزارهای دفاعی در زمانهای قدیم (دورههای بین قرن پنجم تا هشتم) ساخت دیوار در برابر دشمن بود. در آن دوران، این روش در بین چینیها بسیار مرسوم بود. از این رو امپراطوریها و حاکمان، شروع به ساخت دیوارهایی برای دفاع در برابر دشمن میکردند. در واقع دیوار چین هرگز با هدف ساخت یک دیوار بزرگ که سرتاسر مرز را بپوشاند را نداشت. بلکه در طول تاریخ و به مرور زمان، بخشهای مختلفی از آن ساخته شده است و به مرور زمان، شکل کنونی را به خود گرفته است. همین امر میتواند دلیل دیده شدن تفاوتهایی در معماری و مصالح استفاده شده در بخشهای مختلف دیوار چین باشد.
در حالت کلی میتوان گفت گروههای مختلف عشایری چین، چندین دیوار از اوایل قرن هفتم قبل از میلاد ساخته بودند. بعدها با به وجود آمدن اولین امپراطوری چین با نام Qin Shi Huang این دیوارها به یکدیگر پیوستند. سپس بسیاری از سلسلههای پی در پی، چندین بخش دیگر از دیوارهای مرزی را ساخته و نگهداری کردند و در نتیجه شکل کنونی حاصل شد. مشهورترین بخشهای این دیوار، توسط سلسله مینگ (1668-1668) ساخته شده است. البته ناگفته نماند که این دیوار، در طول سالیان، به صورت مداوم مورد بازسازی قرار گرفته است.
مشخصات و ویژگیهای دیوار چین
بخشهایی از دیوار چین که اولین قسمتهای ساخته شده آن هستند، از سنگ و چوب ساخته شدهاند. در قسمتهای دیگر آن، موادی مانند کاشی، آهک و سنگ به چشم میخورد. به مرور زمان و نزدیکتر شدن به زمان کنونی، در ساخت دیوار سنگهایی که به شکل مستطیل شکل برش خوردهاند دیده میشوند که به عنوان پایه و اساس دیوار به کار رفتهاند.
همچنین در طراحی دیوار چین، برآمدگیها و ارتفاعاتی به چشم میخورد. این ارتفاعات تقریبا بیش از 30 سانتیمتر ارتفاع و حدود 23 سانتیمتر عرض دارند. گفته میشود که این بخشها به عنوان جایگاهی برای نگهبانان تعبیه شده بود تا بتوانند زمین اطراف را بررسی کنند. همچنین جایگاههایی برای سنگر گرفتن و پرتاب کردن سنگ به دشمنان تعبیه شده بود که در این دیوار میتوان مشاهده کرد.
وضعیت کنونی دیوار چین
امروزه تلاشهای بسیاری برای حفظ و نگهداری از این دیوار باشکوه انجام میشود. اصلیترین بخش توریستی دیوار چین، مربوط به بخشهایی از شمال پکن است که به نسبت جاهای دیگر، بیشتر و به صورت گستردهتری بازسازی شده است. اما قسمتهای زیادی از دیوار وجود دارند که به کلی تخریب شدهاند و از بین رفتهاند و حتی قسمتهایی نیز وجود دارد که متروکه ماندهاند و از آنها بازدید نمیشود. تاکنون حدود ۱٫۹۶۱ کیلومتر دیوار چین، به طور کل از بین رفته است. همچنین تخمین زده میشود بیش از 60 کیلومتر دیوار که در استان گانسو قرار دارد، ممکن است در 20 سال آینده به دلیل فرسایش ناشی از طوفانهای ماسهای، ناپدید شود.
واقعیتهای شگفت انگیز در مورد دیوار چین
از آنجایی که دیوار چین یکی از با شکوهترین و بینظیرترین جاذبههای گردشگری چین است که در دنیا همتا ندارد، واقعیتهای شگفتانگیز بسیاری در مورد آن مطرح میشود. از جمله این موارد عبارتند از:
- بسیاری از افراد تصور میکنند که دیوار چین، به دستور یک نفر و در یک دوره زمانی ساخته شده است. در حالی که این تصور به کلی اشتباه است و دوره ساخت این دیوار از قرن ۷ قبل از میلاد تا سال ۱۸۷۸ طول کشیده است.
- دیوار چین یک دیوار نیست، بلکه مجموعهای از دیوارهای مختلف با شاخههای متعدد است که به مرور زمان، به یکدیگر چسبیدهاند و امروزه به شکل یک دیوار ظاهر شدهاند.
- بسیاری از قسمتهایی که امروزه توسط گردشگران بازدید میشوند، قدیمی نیستند و عموما ۴۰۰ تا ۶۰۰ سال قدمت دارند.
- دیوار چین که با هدف حفظ کشور در برابر دشمن ساخته شده بود، پروژهای موفقیت آمیز نبوده است. چرا که مغولان به رهبری چنگیزخان، توانسته بودند دیوار را زیر پا بگذارند و چین را تسخیر کنند.
- در اوایل قرن ۱۹ام بزرگی دیوار چین باعث شد تا شایعاتی در مورد دیده شدن دیوار چین از کره ماه بین مردم پخش شود. اما باید بگوییم که چنین چیزی واقعیت ندارد.
- طبق آمار یونسکو، در حال حاضر تقریبا یک سوم دیوار چین از بین رفته است. آنچه امروزه باقی مانده است و مورد بازدید گردشگران قرار گرفته، عمدتا سازههای سنگی و آجری از سلسله مینگ است.
- تخمین زده میشود که بدون حفاظت مؤثر، اکثر بخشهای دیوار چین در طی 30 سال به کلی از بین میروند.
بخشهای قابل بازدید دیوار چین
محبوبترین بخشهای دیوار چین، در شمال و شرق شهر پکن واقع شده است. ما در ادامه به ترتیب ده مورد برتر از بخشهای قابل بازدید دیوار چین را در زیر جمعآوری کردهایم. برای اینکه بتوانید بهترین بخش دیوار چین را برای بازدید با توجه به سلیقه خود انتخاب کنید، همراه ما باشید. دقت کنید که اگر در اواخر فصل بهار یا تابستان برای دیدن دیوار چین میروید، حتما برای جلوگیری از سوختگی پوست در سفر، نکات ایمنی توصیه شده را رعایت کنید.
The Mutianyu section
بخش Mutianyu باشکوهترین بخش دیوار چین است که امروزه کاملا مرمت شده است. این بخش محبوبترین قسمت در میان گردشگران خارجی است. بخش Mutianyu در ۷۳ کیلومتری از پکن قرار گرفته که برای رسیدن به آن، باید ۱ ساعت رانندگی کنید. از ویژگیها این مکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک نمونه عالی از استحکامات دیوار بزرگ محسوب میشود.
- این بخش با برجهای دیدبانی و دژهایی منحصر به فرد ساخته شده است که در این مسیر، به طور متراکم قرار گرفتهاند.
- بانوی اول آمریکا (میشل اوباما) این مکان را برای بازدید از دیوار چین ترجیح داده بود.
گردشگران میتوانند در مسیر این بخش، از دیوار به گشت و گذار و پیادهروی بپردازند. همچنین تلکابین در دو مسیر بالا به پایین و برعکس وجود دارد که گردشگران میتوانند از آنها استفاده کنند. در صورتی که قصد بازدید از این بخش دیوار چین را گرفتید، باید نیم روز از زمان خود را به آن اختصاص دهید.
The Juyongguan Section
بخش Juyongguan یکی از بزرگترین قلعههای دیوار چین میباشد که در نزدیکیهای شهر پکن (فاصله ۶۰ کیلومتری آن) قرار گرفته است. این مکان به دلیل ویژگیهای زیر، به عنوان یکی از شلوغترین بخشهای دیوار از نظر گردشگری شناخته میشود.
- نزدیکترین بخش به شهر پکن است.
- در این بخش این صندلی چرخدار برای استفاده معلولان و کسانی که نمیتوانند پیادهروی کنند تعبیه شده است.
- این یکی از بزرگترین قلعههایی است که از پکن باستان دفاع میکرد.
از ویژگیهای مهم این بخش از دیوار آن است که فاصله محل پارک ماشینها تا ورودی دیوار در حد چند قدم است و این برای مسافران بسیار کار را راحت خواهد کرد، البته به همین دلیل نیازی به نصب تلکابین نبوده است و امکان تلکابینسواری نیز وجود ندارد، در سایر بخشهای قابل بازدید دیوار، میزان پیادهروی بسیار بیشتر از این بخش خواهد بود.
The Badaling section
بخش Badaling محبوبترین بخش دیوار چین در بین گردشگران چینی است که در فاصله ۷۲ کیلومتری پکن قرار گرفته است. به همین دلیل این قسمت همواره بسیار شلوغ است. اگر دوست دارید از قسمت خلوت دیوار چین دیدن کنید و عکسهای زیبایی بگیرید، این بخش مناسب شما نخواهد بود. از جمله امکاناتی که در این بخش فراهم کردهاند عبارتند از: تلکابین، موزه دیوار بزرگ چین، دسترسی به صندلیهای چرخدار و ... . نکتهی مهم اینکه از پکن به این بخش از دیوار سرویسهای حمل و نقل عمومی فراهم است و مسافران بازدیدی به صرفه میتوانند از این بخش از دیوار داشته باشند.
The Simatai section
بخش Simatai تنها قسمت از دیوار چین است که امکان پیادهروی شبانه برای آن فراهم شده است. این قسمت در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از شهر پکن واقع شده و حدود ۲ تا ۳ ساعت رانندگی برای رسیدن به آن نیاز است. از جمله ویژگیهای این بخش از دیوار چین عبارتند از:
- امکان پیادهروی در شب
- چشماندازی زیبا از برگهای قرمز درختان که در فصل پاییز دیده میشود.
- وجود امکاناتی نظیر تلکابین، دوچرخهسواری
- امکان بازدید همزمان از روستای توریستی Simatai
این بخش از دیوار چین، در سال ۱۹۸۷ به عنوان میراث جهانی یونسکو شناخته شد و دارای چشم انداز خوبی است. این مکان برای کسانی که عاشق پیادهروی در شب هستند، به شدت توصیه میشود.
The Huanghuacheng section
بخش Huanghuacheng دارای مناظر بینظیری از دیوار چین و دریاچه میباشد. این مکان برای عاشقان طبیعت و کسانی که دوست دارند در حین بازدید از دیوار چین، عکسهای زیبایی از خود به یادگار بگذارند شدیدا توصیه میشود. این قسمت در فاصله ۷۵ کیلومتری از شهر پکن قرار گرفته است و تقریبا ۱ ساعت طول میکشد تا با رانندگی به آن برسید. از جمله ویژگیهای این بخش از دیوار چین عبارتند از:
- برخی از قسمتهای دیوار در آب دریاچه غوطهور هستند که منظره زیبایی را تشکیل میدهد.
- یک باغ شاه بلوط ۵۰۰ ساله قدیمی مینگ در پای این بخش از دیوار وجود دارد، که توجه بسیاری از گردشگران را به خود جلب میکند.
- این بخش مکانی ایدهآل برای پیادهروی و کمپینگ در ماه سپتامبر است.
از جمله امکاناتی که در این بخش فراهم شده است، قایقهای کروز هستند که گردشگران میتوانند بر آنها سوار شوند و گشتی در دریاچه بزنند و دیوار چین را از روبرو تماشا کنند.
The Shanhai Pass section
این قسمت از دیوار چین که Shanhai Pass نام دارد، در طول تاریخ اهمیت بسیار زیادی داشته است و به دریا متصل شده است. این نقطه اتصال دیوار با دریا، زیبایی بسیار زیادی به این بخش از دیوار داده است که باعث شده گردشگران زیادی را به خود جذب کند. این بخش در شهر گینگ هوآن دو در استان هبی واقع شده است که از شهر پکن تقریبا ۳ ساعت فاصله دارد. این منطقه از نظر استراتژیک، اهمیت خیلی زیادی در کشور چین در طول تاریخ داشته است.
The Huangyaguan Section
بخش Huangyaguan یکی از مهمترین بخشهای دیوار چین است. چرا که سالانه مسابقه ماراتن دیوار بزرگ چین در آن برگزار میشود. این بخش از دیوار، در شهر تیانجین واقع شده است که از شهر پکن، تقریبا ۳ ساعت فاصله دارد. این ماراتن در ماه می در این بخش از دیوار چین برگزار میشود. گردشگران میتوانند سوار بر اتوبوسهایی شوند که آنها را تا بالای دیوار میبرد.
The Jinshanling section
Jinshanling از جمله محبوبترین مسیر کوهپیمایی در دیوار چین است. این قسمت از دیوار چین، نیمه ترمیم است و در طول مسیر آن، میتوان درختان سرسبز و زیادی را مشاهده کرد. به همین دلیل، این بخش از نظر طبیعت، زیباترین بخش دیوار چین محسوب میشود. بخش Jinshanling در ۱۵۴ کیلومتری از شهر پکن قرار دارد و باید ۲ تا ۳ ساعت رانندگی کنید تا به آنجا برسید. از ویژگیهای این مکان عبارتند از:
- این مکان حالتی نیمه بکر از نظر طبیعت دارد.
- محیط آن ساکت و آرام با چشم اندازهای زیبا است.
- مسیر این قسمت از دیوار دارای پستی و بلندیهای زیادی است که حالت کوهپیمایی به آن داده است.
عکاسی در این بخش، از محبوبترین فعالیتهای گردشگران است. میتوانید از امکاناتی مثل تلکابین در این مسیر نیز استفاده کنید. بازدید از این بخش، تقریبا ۱ روز زمان میخواهد.
The Jiankou section
بخش Jiankou حالتی کاملا بکر و دست نخورده دارد. از این رو، یکی از چالش برانگیزترین مسیرها در بازدید از دیوار چین محسوب میشود. این قسمت دارای شیبهای تند و خطرناک است. به صورتی که شیبدارترین بخش دیوار را به خود اختصاص داده است. این قسمت در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از شهر پکن واقع شده و حدود ۳ ساعت رانندگی برای رسیدن به آن نیاز است. این مکان هیچ امکاناتی ندارد و اگر اهل کوهنوردی و پیادهروی نیستید، به هیچ وجه این مکان را توصیه نمیکنیم.
The Gubeikou section
بخش Gubeikou از دیوار چین، یکی از قسمتهایی محسوب میشود که در طول تاریخ، شاهد نبردها و جنگهای زیادی بوده است. از این رو، میزان تخریب در این بخش بیشتر است و امکانات خاصی در آن برای رفاه گردشگران تعبیه نشده است. این قسمت در ۱۴۶ کیلومتری پکن واقع شده است و دارای منظرهای از درختان و گیاهان بسیار زیاد است.