فرودگاه بین‌المللی دوحه

راهنمای سفر 04 فروردین ، 1403 5 دقیقه

دوحه به عنوان پایتخت کشور قطر اصلی‌ترین قطب گردشگری این کشور به شمار می‌رود و بیشتر جاذبه‌های گردشگری قطر را نیز در دل خود جای داده است. به طوری که سالانه مسافران بسیار زیادی با اهداف مختلف توریستی و یا تجاری به این کشور زیبای خاورمیانه سفر می‌کنند، و در بهترین هتل‌های قطر اقامتی به یادماندنی را تجربه می‌کنند. یکی از مهم‌ترین راه‌های ارتباطی مسافران تور قطر از طریق فرودگاه بین‌المللی دوحه است. با توجه به اهمیت این قطب گردشگری به خصوص به دلیل برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲، در این مقاله تصمیم گرفته‌ایم تا به معرفی بیشتر آن بپردازیم. همراه ما باشید تا با جزئیات فرودگاه بین المللی دوحه بیشتر آشنا شوید.

 

معرفی فرودگاه بین‌المللی دوحه

آسان‌ترین راه سفر به قطر از طریق فرودگاه بین‌المللی دوحه است. این فرودگاه در زبان عربی مطار الدوحة الدولی نامیده شده و با کد اختصاری یاتا DIA معرفی می‌گردد. این فرودگاه تا سال ۲۰۱۴  اصلی‌ترین مکان برای ارتباط با کشور قطر محسوب می‌شد. اما با افتتاح فرودگاه بین‌المللی حمد تعطیل گردید. اخیرا به مناسبت برگزاری مسابقات جام جهانی قطر ۲۰۲۲ یک سری بازسازی‌های اصلی در آن انجام شد. هدف از این بازسازی‌ها و بازگشایی دوباره آن کمک به ترافیک سفرهای جام جهانی فوتبال در دوحه قطر است.

 

تاریخچه فرودگاه بین‌المللی دوحه

فرودگاه بین المللی دوحه در سال ۱۹۵۹ به جای فرودگاه دوخان که در دهه ۱۹۳۰ ساخته شده بود، افتتاح گردید. این فرودگاه در ۸۰ کیلومتری غرب دوحه قرار دارد و طبق آمار در سال ۲۰۱۳ حدود بیش از ۲۳ هزار مسافر را جابجا کرده است. ناگفته نماند که امروزه تعداد مسافرانی که از طریق این فرودگاه جابجا می‌شوند بسیار بیشتر از این رقم است اما هنوز به پای پرترددترین فرودگاه‌های جهان نرسیده است. این فرودگاه بارها مورد بازسازی‌ قرار گرفته و ظرفیت خود را افزایش داده است. با این حال همواره نیاز به افزایش ظرفیت آن وجود دارد. 

از جمله اصلی‌ترین باندهای فرودگاه بین‌المللی دوحه ۴۵۷۰ متر طول دارد که جز باندهای طولانی به حساب می‌آید. این فرودگاه به عنوان پایگاه اصلی شرکت هواپیمایی قطر ایرویز شناخته می‌شود که یکی از بهترین ایرلاین‌های دنیا است. در گذشته، این فرودگاه بیشتر توسط گردشگران قطری و کارگران خارجی فعال در حوزه نفت و گاز استفاده می‌شد. همان طور که قطر ایرویز به سرعت گسترش یافت، فرودگاه بین المللی دوحه نیز با رشد چشم‌گیری روبرو شد. به طوری که امروزه توسط افراد بیشتری مانند توریست‌های تور خارجی و مسافران ترانزیتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در سال ۲۰۱۰، این فرودگاه به عنوان بیست و هفتمین فرودگاه شلوغ جهان از نظر ترافیک بار و یکی از پر ترددترین فرودگاه‌های جهان تعیین شد. ناگفته نماند که برج کنترل و ساختمان‌های جانبی آن به صورت کاملا استاندارد و توسط معماران و مهندسان حرفه‌ای طراحی و ساخته‌ شده‌اند.

نکته جالب اینکه تمام ترافیک هوایی برنامه‌ریزی شده‌ای که به این فرودگاه خدمات رسانی می‌کردند در ۲۷ مه ۲۰۱۴ به فرودگاه بین المللی جدید حمد منتقل شدند. فرودگاه جدید در ۴ کیلومتری شرق تاسیسات قبلی قرار داشته و در زمینی به مساحت ۲۲۰۰ هکتار قرار گرفته که گفته می‌شود ظرفیت جابجایی ۲۹ میلیون مسافر را دارا است. قرار بر این بود که فرودگاه قدیمی تخریب شود، اما همان طور که گفته شد برای میزبانی از مسافران تور جام جهانی قطر بازسازی و بازگشایی گردید.

 

ترمینال‌های فرودگاه بین‌المللی دوحه

فرودگاه بین‌المللی دوحه در کل از ۵ ترمینال تشکیل شده است. هر کدام از این ترمینال‌ها برای هدف خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. تمامی پایانه‌های فرودگاه بین‌المللی دوحه اخیراً بازسازی شده و برای پذیرش مسافران تور جام جهانی ۲۰۲۲ که برای حضور در مسابقات فوتبال به قطر می‌آیند، به بهره برداری دوباره رسیده‌اند. در ادامه هر کدام از این ترمینال‌ها را معرفی کرده‌ایم:

۱. ترمینال خروج و انتقال دوحه

این ترمینال اصلی دوحه است و با توجه به تنوع خدمات در انواع کلاس‌های پروازی، تمام پروازهای کلاس اقتصادی قطر ایرویز و همچنین سایر خطوط هوایی که از فرودگاه استفاده می‌کنند، توسط آن انجام می‌شوند. این ترمینال چندین بار به منظور مقابله با افزایش تعداد مسافرانی که از فرودگاه استفاده می‌کنند، توسعه یافت. ترمینال خروج و انتقال دارای ۴۴ گیت ماهواره‌ای و همچنین محل نشستن و یک منطقه بزرگ معاف از گمرک بود. همچنین در این ترمینال ۳ سالن جداگانه وجود داشت:

  • سالن اوریکس لانژ (Oryx Lounge)، که برای همه مسافران ممتاز خطوط هوایی خارجی استفاده می‌شد.
  • سالن قطر ایرویز گلد لانژ (The Qatar Airways Gold Lounge)، که توسط اعضای باشگاه طلایی قطر ایرویز استفاده می‌شد.
  • سالن سیلور لانژ(Silver Lounge)، که توسط دارندگان کارت باشگاه نقره قطر ایرویز استفاده می شد.

این ترمینال با ادغام ترمینال ورودی قدیمی با ترمینال خروجی، توسعه یافته بود. به همین دلیل با توسعه آن ترمینال ورودی جدیدی افتتاح گردید. ترمینال خروج و انتقال دارای ۱۲ موقعیت برای سوار شدن به هواپیما بوده و امکاناتی نظیر ۶۰ باجه چک این، ۴۲ محل پارک برای هواپیما و ۱۵ کمربند تحویل بار است.

۲. ترمینال A فرودگاه دوحه

ترمینال A، ترمینال خروج و ترانسفر منطقه‌ای است که بزرگترین کاربر فرودگاه یعنی قطر ایرویز و همچنین Cathay Pacific از آن استفاده می‌کنند، که تحت یک قرارداد مشارکت استراتژیک، یک کد مشترک با قطر ایرویز به هنگ کنگ دارد.

۳. ترمینال  B فرودگاه دوحه

در سال ۲۰۱۱ ترمینال B با مساحتی در حدود ۲۰۰۰ متر مربع در محل ترمینال ورودی قبلی در فرودگاه بین المللی دوحه ساخته شد. این ترمینال توسط بیش از ۳۰ شرکت هواپیمایی خارجی همچون خط‌ هوایی امارات، ترکیش ایرلاینز، ایرعربیا و... مورد استفاده قرار می‌گرفت. ترمینال B شامل یک محوطه بزرگ پذیرش با ۳۵ پیشخوان و یک سیستم حمل و نقل جدید چمدان و همچنین مراکز فروش غذا بود، یعنی مسافران در این ترمینال امکان استفاده از شعب مشهورترین رستوران‌های جهان را هم دارند. در واقع هم‌اکنون با افتتاح این ترمینال تمام خطوط هوایی خارجی به آن منتقل شدند.

۴. ترمینال ورود فرودگاه دوحه

در سال ۲۰۱۰، یک ترمینال جدید در قسمت غربی، در محل ترمینال موقت بازی‌های آسیایی سابق (که دوحه در سال ۲۰۰۶ میزبانی آن بود) افتتاح شد. ظرفیت ترمینال ۲۷۷۰ مسافر در ساعت بود. ترمینال ورودی به مساحت ۳۲۰۰۰ متر مربع جایگزین سالن ورودی ترمینال خروج و انتقال شد. ترمینال ورود دارای ۲۲ پیشخوان، هشت دروازه الکترونیکی، هشت ریل تحویل بار، ۳۶ میز نگهبان برای ترانسفر به هتل، کرایه اتومبیل و خدمات متعدد دیگر بود. ادغام سالن ورودی قبلی با سالن خروجی و ساخت ترمینال ورودی جدید به منظور افزایش ظرفیت فرودگاه بین‌المللی دوحه انجام شد. این تغییرات هزینه کلانی در حدود چند میلیون دلار داشت.

۵. ترمینال پریمیوم قطر ایرویز

ترمینال پریمیوم قطر ایرویز در سال ۲۰۰۶ افتتاح شد و تمام مسافران کلاس پروازی اول و بیزینس قطر ایرویز را اداره می‌کرد. در این ترمینال ۶ گیت تعبیه شده بود.

 

خطوط هوایی و مقاصد فرودگاه بین‌المللی دوحه

طبق گفته بالا فرودگاه بین المللی دوحه در ۲۷ مه ۲۰۱۴ به دلیل ترافیک تجاری بسته شد و همه خطوط هوایی به جانشین آن، فرودگاه بین‌المللی حمد، نقل مکان کردند. آخرین پرواز تجاری که از فرودگاه بین المللی دوحه حرکت کرد، یک هواپیمای لوفت هانزا بود که به خانه خود در فرانکفورت بازگشت. در سال ۲۰۲۲ با آغاز برنامه‌های تور قطر جام جهانی همه پروازها از سر گرفته خواهند شد. به طوری که اغلب شرکت‌های هواپیمایی پروازهای متعددی به مقصد این فرودگاه خواهند داشت و اتفاقا هماهنگی‌هایی هم با بهترین هتل‌های قطر در زمان جام‌ جهانی صورت گرفته تا با ارایه خدمات ترانسفر از ابتدا، اقامت خوشی برای مسافران تورهای جام‌ جهانی پیش‌بینی شود. البته برنامه‌ریزی‌های قطر در این مدت به‌گونه‌ای است که مسافران می‌توانند با استفاده از سیستم حمل و نقل قطر هم به سادگی به مقاصد دلخواه خود برسند و بدون مشکل حتی در شهرهای قطر هم برای تماشای بازی‌های مورد علاقه خود مستقر شوند. پیش‌بینی که به ایرانی‌ها کمک می‌کند که با توجه به بازی‌های ایران در جام جهانی قطر، بهترین خدمات را دریافت و در شهر الریان رقابت‌های جذاب تیم ملی را در تعدادی از استادیوم‌های قطر از نزدیک ببینند.

 

منبع

مشاوره رایگان