گرجی ها چگونه کریسمس را جشن می گیرند؟
کریسمس همیشه زمانی شاد و بسیار پر جنب و جوشی است که چهره عموم نقاط دنیا را تغییر میدهد. چراغهای رنگی، موسیقی، ریسههای پیچیده شده به دور شیشهها، درها و ستونها، بابانوئلها، زنگولهها و ...از زیباییهای همگانی جشن کریسمس و تحویل سال نوی میلادی است. با این همه هر جایی از این کره خاکی رسم و رسومات خودشان را دارند. به سبک خودشان مهمانی میگیرند و سنت مخصوص به منطقه خودشان را اجرا میکنند. گرجستان نیز از این قاعده مستثنی نیست. کریسمس یکی از بهترین زمانها برای سفر با تور گرجستان است.
گرجیها دو جشن تحویل سال نو دارند
بله درست است گرجستان دو جشن سال نو دارد. یکی از جشنها اول ژانویه و دیگری روز ۱۳ام ژانویه برگزار میشود. اما چرا؟ همانطور که از کلیساهای ارتدوکس پیداست این کشور میزبان جمعیت زیادی از ارتدوکسهاست و طبق تقویم جویان که توسط ارتدوکسهای شرقی مورد استفاده قرار میگیرد، روز ۱۳ام ژانویه سال تحویل میشود. به عبارت بهتر جشن سال نوی اصلی گرجستان روز ۱۳ام ژانویه است که به آن سال نوی قدیمی میگویند. از طرف دیگر امروزه مهمترین جشن گرجستان همان ۳۱ دسامبر برگزار میشود، زمانی که تمامی اعضای خانواده به دور یکدیگر جمع شدهاند، شام مخصوص به راه است و همه هدایا در جای خود قرار گرفتهاند. معمولا تا نیمه شب جشن با آتشبازی، بازی بچهها و سرو نوشیدنیهای مختلف ادامه پیدا میکند.
تاریخ متفاوت کریسمس
مشابه وضعیتی که با تحویل سال نو در گرجستان حاکم است، تاریخ کریسمس نیز شرایطی مشابه دارد. به عبارتی در گرجستان، برخلاف دیگر کشورها که ۲۵ دسامبر را جشن میگیرند، برای خودشان تاریخی متفاوت دارند. البته از ابتدا اوضاع به این شکل نبوده و در گذشته گرجستان همان تاریخ ۲۵ام دسامبر را جشن میگرفتند. اما در طول زمان آداب و رسوم تغییر کرده و تاریخ کریسمس این کشور به ۷ ژانویه، برابر با تقویم ارتدوکس تغییر کرده است. کریسمس در تمام کشورها آداب و رسوم خاص خودش را دارد که گرجستان هم از این قاعده مستثنی نیست. از همین رو گرجستانیها برای غذای مخصوص کریسمس نوعی خاچاپوری به اسم گورولی گوزلی (پای گورولی) میپزند و این تاریخ را جشن میگیرند.
۴ استراحتگاه زیبای کوهستانی در گرجستان
چیچیلاکی
گرجستانیها درخت مخصوص کریسمس خود را چیچیلاکی مینامند. آنها این درخت سفید ریش ریش را درخت فندوق خشک شده درست میکنند و در کنار نسخه سبز آن میگذارند. سنت و اصل این درخت نیز از قسمت غرب کشور همه گیر شده است. این درخت سفید به جای مصنوعات رنگی همچون ریسههای برقی، حبابهای شیشهای قرمز و فرشتههای کوچک و بزرگ، تنها با برگ سبز، میوههای خشک و گلها تزئین میشود. آنها شاخههای خشک فندوق را میتراشند تا حالتی فر به خود بگیرد، سپس با آنها درختهای مخروطی پر پشت درست میکنند. مردم اعتقاد دارند چیچیلاکی درخت خوششانسی است و باید در ۱۹ام ژانویه سوزانده شود. آنها معتقدند با سوزاندن درخت تمام مشکلات و ناراحتیهای سال قبل در گذشته باقی میماند و سال جدید منتقل نمیشوند.
مکول
مکول (Meklve) یکی از عادتهای عید سال نو در گرجستان است و به اولین میهمان سال نو گفته میشود که با خودش رونق و شادی برای میزبان میبرد. در گذشته مکول مهمان مردی بود که با شیرینی و میوه به خانه میزبان میرفت. البته امروزه جنسیت در این عادت از بین رفته است.
راهنمای سفر زمستانه به گرجستان
بدوبا
گرجستان کشوری با اعتقاد است که به ایمان اهمیت زیادی میدهد تا جایی که روزی را برای آن در نظر گرفتهاند. روز ایمان یا بدوبا، روز دوم ژانویه در گرجستان جشن گرفته میشود. مردم معتقد هستند کارهای که در این روز انجام داده میشود در روند کل سال تاثیرگذار خواهد بود. به همین خاطر هر کسی تلاش میکند بهترین کارها را انجام دهد و با نظم به کارهای روزانه خود برسد تا سال خوبی را برای خودش رقم بزند.
ضروریات جشن سال نو
مانند تمام جشنهای سال نو در سراسر دنیا، گرجستان هم برای سال نو رسومات خودش را دارد که مردم تلاش میکنند تا انجامشان دهند. یکی از اصلیترین ضروریات ساتسیوی غذایی با بوقلمون یا مرغ همراه با سس گردو است. یک تگه گوشت پخته شده در فر همراه با آجیکا قرمر بر روی میز میگذارند. بقیه غذاها نیز متشکل از منویی گرجستانی با طیفی گسترده و وابسته به سلیقه همچون فکالی، بادمجان در سس گردو، سالادها، ترشی سبزیجات، و البته نوشیدنیها میشود. بعد از شام نیز دسرهای مخصوصی مثل گزیناخی که با عسل و گردو درست میشود، سرو میکنند. به علاوه میزی پر انجیر خشک، خرمالو و بلوط سیاه و همچنین میوههای تازه و آب نبات نیز تدارک میبینند.