مکانهای تاریخی ترکیه؛ گذری بر تمدن بیزانس و عثمانی
ترکیه تنها کشوری است که مرزهایش در هر دو قاره آسیا و اروپا قرار گرفته است و همین سبب شده تا فرهنگ و تاریخی دوگانه را در ترکیه شاهد باشیم که درگیریهای تاریخی بین مسیحیان و مسلمانان نیز بخشی از آن بوده است. تاریخ این کشور اما غنیتر از تنها دو نسل بوده و اگر خوب به آن بنگرید، ردپای یونانیها، پارسها، رمیها، بیزانتینها، ارمنیان و البته عثمانیها را در آن ببینید. به همین دلیل تور ترکیه انتخاب جذابی برای سفر است.
تمام این امپراطوریها و کشورها در طول قرنها تاریخ ترکیه، اثرات خود و همچنین بقایای حضورشان را در این سرزمین به یادگار گذاشتهاند و از همین رو است که ترکیه یکی از کشورهاییست که تعداد زیادی سایتهای تاریخی در خود نگه داشته است. نگاهی بندازیم به برخی از مهمترین این سایتها که سالانه گردشگران زیادی را به خود میبینند و اینکه چقدر از آنتالیا و استانبول فاصله دارند.
بهترین غذاهای ترکی که باید در سفر به این کشور امتحان کنید
کوه نمرود
این کوه در کوستان تاوئروس در جنوب ترکیه قرار گرفته است. جایی که یکی از زیباترین مجموعههای باستانی دوران هلنی به جا مانده از چهارمین پادشاه کوماگِنه را در خود نگه داشته است. ستونهای با شکوهی که گاها تا ۹ تن وزن دارند، نقشبرجستههای کمنظیر و مجسمههای خاص از جمله ویژگیهای ابنیه موجود در کوه نمرود محسوب میشوند.
آرامگاه آنتیوخوس، پادشاه معروف کوماگِنه در این مکان قرار داشته و مجسمههایی از خدایان قدیم همچون زئوس، آپولون و ... نیز در آن ساخته شده است. متاسفانه فاصلهی استانبول و آنتالیا نسبت به این مکان حدود ۱۳ و ۱۲ ساعت است، اما رفتن به به کوه نمرود، دیدنِ یکی از مهمترین و زیباترین سایتهای تاریخی ترکیه به حساب میآید.
کتابخانه سلسوس
در میان ویرانههای به جا مانده از افسوس، مهمترین بنایی که شاید باعث معروفیت این سایت تاریخی شده است، کتابخانه سلسوس بوده که بخش زیادی از خود بنا و همینطور مجسمههای کاملا سالم ماندهاند. این مکان در سال ۱۱۷ بعد از میلاد مسیح و به پاس سناتور رومی، تایبریوس جولیوس سلسوس و به دست پسرش آکوییلا ساته شده بود.
بیش از ۱۲ هزار کتیبه در این بنای زیبا نگهداری میشد که نشان از اهمیت علم و فرهنگ در زمان رومیان دارد. حالا اگر چه کتاب و کتیبهای باقی نمانده، اما سرستونهای باشکوه این کتابخانه یکی از زیباترین نقاط باستانی ترکیه را شکل داده است. افسوس در فاصله ۵ ساعته از آنتالیا و ۶ ساعته از استانبول قرار گرفته، اما اگر به ازمیر یا بودروم سفر کرده باشید، با نیم ساعت تا یک ساعت مسیر میتوانید به این سایت باستانی برسید.
بهترین شهرهای رمانتیک برای ماه عسل در ترکیه
آمفی تئاتر تاریخی آسپندوس
این آمفیتئاتر رومی بسیار زیبا، بدون شک با شکوهترین تئاتر رومی در خارج از ایتالیا است که به واسطه نزدیکی به آنتالیا و استانبول، به راحتی میتوانید از آن بازدید کنید. جایی که در زمان سلطه مارکوس اورلیوس و در سال ۱۵۵ بعد از میلاد مسیح ساخته شد و یکی از خارجیترین بناهای مرز رومیها نزدیک به مرزهای آسیا محسوب میشد.
این سالن بزرگ در آن دورهی تاریخی بیش از ۱۲ هزار نفر گنجایش داشته و به قدری خوب ساخته شده بود که نه تنها بنای آن کاملا سالم مانده، بلکه هنوز برنامههایی به صورت محدود و به تعداد کم در طول سال، در این بنا اجرا میشود.
صومعه سوملا
این صومعه در ترابوزان ترکیه قرار گرفته و به عنوان یکی از سازههای عجیب دنیا، نمادی زیبا برای سازههای کوهستانی محسوب میشود. هنوز مشخص نیست که دقیقا ساخت آن به چه تاریخی بر میگردد، اما با توجه به تخمینهای علمی، ساخت آن حداقل به هزار سال پیش بر میگردد و همین آن را به یکی از قدیمیترین صومعههای این چنینی در تاریخ مسیحیت بدل میکند که هنوز پابرجا مانده است. این بنا بر بالای صخرههای ترابوزان و در مکانی جنگلی بنا شده و ارتفاع آن تا سطح ۱۲۰۰ متر میشود و خود آن نیز به صورت پلکانی طراحی شده و از پایینترین حد تا بالاترین نقطه آن حدودا ۳۰۰ متر ارتفاع دارد.
صومعه به واسطه آسیبهایی که در سال ۲۰۱۵ به خاطر ریزش سنگ برداشته بود برای مدتی تعطیل شد تا اینکه بعد از مرمت امسال درهایش به روی گردشگران گشوده گردید. سوملا نیز از استانبول و آنتالیا فاصله زیادی داشته و برای رسیدن به ترابوزان باید حدود ۱۲ و ۱۱ ساعت مسیر طی کنید و سپس از پای کوه ۴۵ دقیقه پیاده راه بروید تا سوملا برسید. اگر از دسته کسانی هستید که از مرز بازرگان با خودرو به ترکیه سفر میکنید میتوانید در مسیر رسیدن به ترابوزان از سوملا هم دیدن کنید. این قلعه و جنگلهای زیبا به ایران نزدیک هستند.
بهترین نقاط ترکیه برای تجربه بهترین سفرها
ایاصوفیه
درست است که این بنا در مرکز شهر استانبول قرار گرفته است، اما بدین معنی نیست که ارزش تاریخی آن کم از بسیاری بناهای خارج شهر داشته باشند. الین بنا در سال ۵۳۷ میلادی و به عنوان یک کلیسای ارتودوکس ساخته شده بود، اما بعد از پیروز عثمانیها، بعد از چند سال به مسجد بدل گشت.
بعدها تغییراتی در ساختار معماری ایاصوفیه نیز داده شد تا بیشتر به یک مسجد بدل شود، اما باقیماندههای آثار هنری مربوط به کلیسا بعد از جایگزینی هنرهای اسلامی، به موزهی موجود در مجموعه منتقل شد و حالا هم میتوانید در تور استانبول از آنها بازدید کنید.